Strona główna PRZEPISY Biszkopt z kremem kawowym

Biszkopt z kremem kawowym

Ciesz się filiżanką gorącej herbaty lub ulubionej kawy, przytul się z rodziną i zaspokój swoje słodycze. Ten przepis na ciasto biszkoptowe z kremem kawowym to strzał w dziesiątkę. Smaczny przysmak do kawy, do którego będziesz potrzebować tylko kilku składników. Miękkie, gładkie i niesamowicie rozpływające się w ustach i na języku!

Waniliowe bułeczki z kokosem, które przygotujesz nie tylko na święta.

Ciasto biszkoptowe z kremem kawowym

Co będzie potrzebne:

Składniki:

Baza:

  • 4 białka jaj
  • 85 g drobnego cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka rumu lub zimnej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 75 g mąki pszennej
  • 13 g ciemnego kakao

Śmietana:

  • 4 żółtka
  • cukier – według potrzeb
  • 12 g żelatyny + 3-4 łyżki zimnej wody
  • 200 g miękkiego masła
  • 750 g gęstego twarogu
  • 120 g mleka w proszku
  • 50 g cukru pudru + opcjonalnie do smaku

Pianka kawowa:

  • 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej crema
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1-1 i 1/3 szklanki wody
  • 500 ml śmietanki 36%
  • cukier puder – do smaku
  • 1 łyżka żelatyny + 3-4 łyżki zimnej wody

Inne:

  • 2 paczki małych okrągłych herbatników/ciasteczek
  • czekolada – do dekoracji

Ruloniki karmelowe z dekoracją – przepis na świąteczne słodycze

Jak postępować:

1. ubijamy białka z ciężką bitą śmietaną, następnie stopniowo dodajemy cukier granulowany po łyżce pod koniec dodajemy żółtko, dodajemy rum/wodę i olej – chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z kakao – mieszamy łyżką, a następnie wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (21 x 32 cm).

2. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-18 minut w temperaturze 180°C, a po upieczeniu ostudzić.

3) Żółtka i cukier wymieszać w kąpieli wodnej do uzyskania jasnej i dość gęstej masy (naczynie ze składnikami umieścić w rondelku z niewielką ilością delikatnie gotującej się wody – woda powinna tylko delikatnie bulgotać) – gotować na bardzo małym ogniu – stale mieszając przez kilka minut).

4) Żelatynę zalać 3-4 łyżkami zimnej wody – wymieszać i odstawić do napęcznienia.

5. Miękkie masło ubić na puszystą pianę, następnie dodać ostudzoną masę żółtkową, twarożek i wmieszać mleko w proszku. W razie potrzeby dodać jeszcze kilka łyżek cukru pudru do smaku.

6) Podgrzać żelatynę na najniższym palniku do rozpuszczenia, a na koniec wymieszać 1 łyżkę powstałej masy z rozpuszczoną żelatyną – dobrze wymieszać, a następnie wlać do pozostałych składników – mieszać do połączenia.

7. Wylać masę twarogową na ostudzony spód biszkoptowy i wyrównać.

8. Kawę i cukier zalać gorącą wodą, odstawić do ostygnięcia. Następnie zanurzyć w niej herbatniki i ułożyć je jeden obok drugiego lekko ukośnie na masie twarogowej.

9) Żelatynę zalać 3-4 łyżkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia i podgrzewać na najniższym ogniu do rozpuszczenia.

10. Ubij schłodzoną śmietankę, aż zgęstnieje, a następnie dodaj cukier puder i kawę rozpuszczalną – mieszaj do połączenia. Dodaj łyżkę mieszanki do rozpuszczonej żelatyny, a gdy dobrze się połączy (bez grudek), dodaj do całej mieszanki – mieszaj jeszcze przez kilka minut, jeśli pojawią się grudki – podgrzej ponownie na małym ogniu.

[irp posts=”88983″ ]

11. Rozprowadź masę śmietanową na powierzchni ciasta, odstaw na bok i pozostaw do ostygnięcia.

12. Na koniec udekoruj ciasto startą czekoladą.

Podawać z miłością, wspaniałym smakiem i wdziękiem.