Ciesz się filiżanką gorącej herbaty lub ulubionej kawy, przytul się z rodziną i zaspokój swoje słodycze. Ten przepis na ciasto biszkoptowe z kremem kawowym to strzał w dziesiątkę. Smaczny przysmak do kawy, do którego będziesz potrzebować tylko kilku składników. Miękkie, gładkie i niesamowicie rozpływające się w ustach i na języku!
Waniliowe bułeczki z kokosem, które przygotujesz nie tylko na święta.
Ciasto biszkoptowe z kremem kawowym
Co będzie potrzebne:
Składniki:
Baza:
- 4 białka jaj
- 85 g drobnego cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka rumu lub zimnej wody
- 2 łyżki oleju
- 75 g mąki pszennej
- 13 g ciemnego kakao
Śmietana:
- 4 żółtka
- cukier – według potrzeb
- 12 g żelatyny + 3-4 łyżki zimnej wody
- 200 g miękkiego masła
- 750 g gęstego twarogu
- 120 g mleka w proszku
- 50 g cukru pudru + opcjonalnie do smaku
Pianka kawowa:
- 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej crema
- 1 łyżeczka cukru
- 1-1 i 1/3 szklanki wody
- 500 ml śmietanki 36%
- cukier puder – do smaku
- 1 łyżka żelatyny + 3-4 łyżki zimnej wody
Inne:
- 2 paczki małych okrągłych herbatników/ciasteczek
- czekolada – do dekoracji
Ruloniki karmelowe z dekoracją – przepis na świąteczne słodycze
Jak postępować:
1. ubijamy białka z ciężką bitą śmietaną, następnie stopniowo dodajemy cukier granulowany po łyżce pod koniec dodajemy żółtko, dodajemy rum/wodę i olej – chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z kakao – mieszamy łyżką, a następnie wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (21 x 32 cm).
2. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-18 minut w temperaturze 180°C, a po upieczeniu ostudzić.
3) Żółtka i cukier wymieszać w kąpieli wodnej do uzyskania jasnej i dość gęstej masy (naczynie ze składnikami umieścić w rondelku z niewielką ilością delikatnie gotującej się wody – woda powinna tylko delikatnie bulgotać) – gotować na bardzo małym ogniu – stale mieszając przez kilka minut).
4) Żelatynę zalać 3-4 łyżkami zimnej wody – wymieszać i odstawić do napęcznienia.
5. Miękkie masło ubić na puszystą pianę, następnie dodać ostudzoną masę żółtkową, twarożek i wmieszać mleko w proszku. W razie potrzeby dodać jeszcze kilka łyżek cukru pudru do smaku.
6) Podgrzać żelatynę na najniższym palniku do rozpuszczenia, a na koniec wymieszać 1 łyżkę powstałej masy z rozpuszczoną żelatyną – dobrze wymieszać, a następnie wlać do pozostałych składników – mieszać do połączenia.
7. Wylać masę twarogową na ostudzony spód biszkoptowy i wyrównać.
8. Kawę i cukier zalać gorącą wodą, odstawić do ostygnięcia. Następnie zanurzyć w niej herbatniki i ułożyć je jeden obok drugiego lekko ukośnie na masie twarogowej.
9) Żelatynę zalać 3-4 łyżkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia i podgrzewać na najniższym ogniu do rozpuszczenia.
10. Ubij schłodzoną śmietankę, aż zgęstnieje, a następnie dodaj cukier puder i kawę rozpuszczalną – mieszaj do połączenia. Dodaj łyżkę mieszanki do rozpuszczonej żelatyny, a gdy dobrze się połączy (bez grudek), dodaj do całej mieszanki – mieszaj jeszcze przez kilka minut, jeśli pojawią się grudki – podgrzej ponownie na małym ogniu.
[irp posts=”88983″ ]
11. Rozprowadź masę śmietanową na powierzchni ciasta, odstaw na bok i pozostaw do ostygnięcia.
12. Na koniec udekoruj ciasto startą czekoladą.
Podawać z miłością, wspaniałym smakiem i wdziękiem.