Strona główna PRZEPISY Zapiekanka wiejska z kiełbasą i pieczarkami z serem

Zapiekanka wiejska z kiełbasą i pieczarkami z serem

Wiejska zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami polana serem to ciepłe i wygodne danie, które za każdym razem zachwyca bogactwem i pysznym smakiem. Ten prosty przepis wykorzystuje tradycyjne składniki i jest idealny na rodzinne obiady lub kolacje, kiedy chcemy mieć na stole coś naprawdę smacznego.

Waniliowe bułeczki z kokosem, które przygotujesz nie tylko na święta.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 300 g pieczarek
  • 400 g kiełbasy (można użyć więcej niż jednego rodzaju)
  • 2-3 cebule
  • 125 ml słodkiej śmietany
  • 1 żółtko
  • Tarty żółty ser (np. mozzarella z marynaty)
  • Masło lub olej do smażenia
  • Sól i pieprz

Ruloniki karmelowe z dekoracją – przepis na świąteczne słodycze

Procedura:

1) Przygotowanie ziemniaków: obierz ziemniaki i gotuj w osolonej wodzie przez około 10-12 minut. Po ugotowaniu odcedź je i pozostaw do ostygnięcia, a następnie pokrój w plastry o grubości około 0,5 cm.

2) Przygotowaćwarzywa.

3) Podsmażcebulę i grzyby. Na tym samym tłuszczu usmażyć grzyby na złoty kolor. Dopraw grzyby solą i pieprzem i dodaj do cebuli.

4)Przygotowanie kiełbasy: pokroić kiełbasę w plasterki lub słupki i lekko podsmażyć na patelni.

5) Ułożeniewarstw w naczyniu do zapiekania: wysmarować naczynie do zapiekania masłem i ułożyć na dnie warstwę ziemniaków. Dodać grzyby, cebulę i kiełbasę, a następnie przykryć kolejną warstwą ziemniaków. Doprawić lekko solą i pieprzem.

6) Przygotować sos śmietanowy: wymieszać śmietanę z żółtkiem, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i granulowanym czosnkiem. Wylać sos równomiernie na warstwy w naczyniu do pieczenia.

7) Pieczenie. Piec przez 40-50 minut.

[irp posts=”317704″ ]

8) Wykończenie: Pod koniec pieczenia posyp górną warstwę tartym serem i przykryj papierem do pieczenia, aby zapobiec zbytniemu zrumienieniu sera.

Zakończenie

Podawaj to rustykalne danie na ciepło prosto z piekarnika. Połączenie kiełbasy, pieczarek i sera sprawia, że danie to jest smaczne i zrównoważone. To świetny sposób na przygotowanie ziemniaków w nietradycyjny sposób, jednocześnie zaspokajając apetyt na coś naprawdę bogatego.