Pieczona pierś z kurczaka z serem niva i pieczarkami w kształcie kieszonki przyciąga nie tylko kształtem, ale także delikatnym smakiem, w którym pieczarki łączą się z serem niva w łagodnym sosie. Rozkosz na talerzu i na języku, której nie będziesz w stanie się oprzeć, a do tego możesz wybrać delikatną sałatkę lub przystawkę, którą lubisz. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, każdy sobie z nim poradzi! Wspaniały lunch lub kolacja na stole!
Waniliowe bułeczki z kokosem, które przygotujesz nie tylko na święta.
Pieczona pierś z kurczaka z pieczarkami
Co będzie potrzebne:
Składniki:
- 2 małe piersi z kurczaka
- 3-4 brązowe pieczarki
- mielona słodka i ostra papryka – do smaku
- czosnek granulowany – do smaku
- sól – do smaku
- mielony czarny pieprz – do smaku
- 50 g sera niva/gorgonzola
- oliwa z oliwek – do skropienia
Ruloniki karmelowe z dekoracją – przepis na świąteczne słodycze
Jak postępować:
1) Pokrój pieczarki w półksiężyce i zrób wgniecenie na środku górnej części każdej piersi z kurczaka i rozłóż ją na boki, aby utworzyć kieszeń.
2. Następnie posypać mieloną słodką i ostrą papryką, granulowanym czosnkiem, solą, mielonym czarnym pieprzem – masować do wchłonięcia przypraw i wypełnić pieczarki, układając je starannie obok siebie.
3. Rozłóż ser niva/gorgonzola między pieczarkami i na wierzchu pieczarek, podzielony na kawałki.
4. Umieścić wypełnione kieszonki w małym naczyniu żaroodpornym i skropić oliwą z oliwek.
5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 35-40 minut w temperaturze 180°C.
6. Po upieczeniu podawać z sałatką lub ulubionym dodatkiem.
Przyjaciele, życzymy smacznego!