Strona główna PRZEPISY Pieczona pierś z kurczaka z nivą i pieczarkami

Pieczona pierś z kurczaka z nivą i pieczarkami

Pieczona pierś z kurczaka z serem niva i pieczarkami w kształcie kieszonki przyciąga nie tylko kształtem, ale także delikatnym smakiem, w którym pieczarki łączą się z serem niva w łagodnym sosie. Rozkosz na talerzu i na języku, której nie będziesz w stanie się oprzeć, a do tego możesz wybrać delikatną sałatkę lub przystawkę, którą lubisz. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, każdy sobie z nim poradzi! Wspaniały lunch lub kolacja na stole!

Waniliowe bułeczki z kokosem, które przygotujesz nie tylko na święta.

Pečená kuřecí prsa s nivou a žampiony

Pieczona pierś z kurczaka z pieczarkami

Co będzie potrzebne:

Składniki:

  • 2 małe piersi z kurczaka
  • 3-4 brązowe pieczarki
  • mielona słodka i ostra papryka – do smaku
  • czosnek granulowany – do smaku
  • sól – do smaku
  • mielony czarny pieprz – do smaku
  • 50 g sera niva/gorgonzola
  • oliwa z oliwek – do skropienia

Ruloniki karmelowe z dekoracją – przepis na świąteczne słodycze

Jak postępować:

1) Pokrój pieczarki w półksiężyce i zrób wgniecenie na środku górnej części każdej piersi z kurczaka i rozłóż ją na boki, aby utworzyć kieszeń.

2. Następnie posypać mieloną słodką i ostrą papryką, granulowanym czosnkiem, solą, mielonym czarnym pieprzem – masować do wchłonięcia przypraw i wypełnić pieczarki, układając je starannie obok siebie.

3. Rozłóż ser niva/gorgonzola między pieczarkami i na wierzchu pieczarek, podzielony na kawałki.

4. Umieścić wypełnione kieszonki w małym naczyniu żaroodpornym i skropić oliwą z oliwek.

5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 35-40 minut w temperaturze 180°C.

6. Po upieczeniu podawać z sałatką lub ulubionym dodatkiem.

Przyjaciele, życzymy smacznego!