Strona główna PRZEPISY Zetrzyj jabłka na tarce i ubij śnieg – przygotuj ten niesamowity deser

Zetrzyj jabłka na tarce i ubij śnieg – przygotuj ten niesamowity deser

Masz ochotę na coś słodkiego i łatwego w przygotowaniu? Jeśli tak, ten przepis jest dla Ciebie. Pokażemy Ci fantastyczny deser jabłkowy, który pokochają wszyscy.

Zetrzyj jabłka na tarce, ubij śnieg i zabierz się do pracy. Daj nam znać w komentarzach poniżej, jeśli już wypróbowałeś ten fantastyczny przepis lub jeśli dopiero zamierzasz go wypróbować.

Waniliowe bułeczki z kokosem, które przygotujesz nie tylko na święta.

Recept na fantastický jablečný zákusek


Co będzie potrzebne:

Na ciasto:

  • 6 żółtek
  • 250 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 350 g zwykłej mąki
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie jabłkowe:

  • 1500 g startych jabłka
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier granulowany do smaku
  • 50 g masła
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżeczki cynamonu

Śnieg z białek jaj:

  • 6 białek jaj
  • 125 g cukru pudru
  • 2 cukry waniliowe
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta soli

Ruloniki karmelowe z dekoracją – przepis na świąteczne słodycze


Jak będziemy postępować:

1) Najpierw obrać i zetrzeć jabłka na grubej tarce. Umieścić je w rondlu i dodać cukier, masło i cynamon. Gotować na małym ogniu. Gdy jabłka puszczą sok, odcedź je i pozostaw do ostygnięcia. Dodaj skrobię do soku i wlej ją do jabłek, ciągle mieszając, aby uzyskać gęsty mus jabłkowy.

2) Rozgrzej piekarnik do 180°C. W misce ubić masło ze szczyptą soli i cukrem na pianę, a następnie dodać żółtka i esencję waniliową.

3) Dodaj jogurt, proszek do pieczenia i sodę, a następnie wmieszaj mąkę. Wyrobić na sztywne ciasto.

4) Wysmarować masłem blachę do pieczenia o wymiarach 23 x 40 i umieścić ciasto na dnie blachy, dociskając je palcami. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut.

5) Następnie wyjąć blachę do pieczenia i rozprowadzić ciepłe nadzienie jabłkowe. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec przez 10 minut.

6) W międzyczasie przygotuj śnieżkę z białek. Ubić białka ze szczyptą soli na pianę, a następnie stopniowo dodawać cukier i sok z cytryny i ubić na sztywną pianę.

7) Wyjąć ciasto z piekarnika i wyłożyć śnieżkę na warstwę jabłek. Rozprowadź go równomiernie i za pomocą widelca zrób wzorki. Ponownie wstawić formę do piekarnika i piec przez kolejne 10 minut.

8) Po upieczeniu pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia, a następnie pokrój na porcje.

Życzymy smacznego!

Podziel się tym fantastycznym przepisem na deser jabłkowy ze znajomymi! Jestem pewna, że im również będzie smakował! Możesz również sprawdzić przepis na fantastyczny strudel jabłkowy z ciasta sernikowego.

Źródło przepisu: catine.ro