Strona główna PRZEPISY Sernik budyniowy ze śliwkami

Sernik budyniowy ze śliwkami

Witamy w krainie serników budyniowych, których przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Biszkoptowy spód wzbogacony delikatnym kremem budyniowo-serowym z kawałkami śliwek. Niezależnie od tego, czy delektujesz się weekendową kawą w samotności, czy zapraszasz przyjaciół i rodzinę, słodkie miejsce w postaci smacznego ciasta ze śliwkami zostanie docenione przez wszystkich.

Nieupieczone kulki z batoników Mila: Świąteczne słodycze

Pudinkový tvarohový koláč se švestkami

Sernik budyniowy ze śliwkami

Co będzie nam potrzebne:

Składniki:

Budyń z twarogiem:

  • 2 saszetki budyniu śmietankowego, bez cukru
  • 300 ml mleka
  • 1 szklanka drobnego cukru/ 2 łyżki stołowe cukru
  • 1 kg twarogu – temperatura pokojowa
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Baza:

  • 100-110 g masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 250 g herbatników holenderskich

Inne:

  • 500-600 g śliwek

Wasp’s Nest: Kakao, orzech włoski, kokos

Sposób przygotowania:

1) Budyń: W misce wymieszać jedno opakowanie budyniu z 1/2 szklanki mleka, następnie pozostałe mleko zagotować z 2 łyżkami cukru. Wlać mieszankę budyniową cienkim strumieniem – gotować, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Po ugotowaniu odstawić i pozostawić do ostygnięcia.

2) Herbatniki zmielić w młynku, następnie dodać roztopione, ostudzone masło i cynamon – wymieszać.

3. Następnie rozsmaruj spód na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 21 x 32 cm i wyrównaj łyżką.

4. Schłodzony budyń przełożyć do misy miksera – krótko zmiksować. Wyłączyć mikser i dodać pozostałe składniki: twaróg o temperaturze pokojowej, budyń w proszku, mąkę ziemniaczaną, jajko, ekstrakt i cukier – zmiksować do połączenia i wylać masę twarogową na spód z herbatników.

5) Przekroić śliwki na pół i usunąć pestkę. Jeśli śliwki są duże, można pokroić je na mniejsze kawałki i ułożyć na serniku.

6. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 90 minut w temperaturze 180°C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C.

7. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.

8. Podawać z miłością, wspaniałym smakiem i wdziękiem.

Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!