Proste ciasteczka z rodzynkami, te małe smakołyki, zawsze przenoszą nas do wyjątkowej chwili, kiedy pozwalamy sobie na krótką przerwę na herbatę lub kawę. Co najlepsze, te ciasteczka są tak łatwe i szybkie w przygotowaniu, że możesz sobie pozwolić na ten słodki luksus, kiedy tylko chcesz. Przejdźmy do przepisu!
Nieupieczone kulki z batoników Mila: Świąteczne słodycze
Proste ciasteczka z rodzynkami
- około 280 g mąki
- 70 g cukru
- 90 ml rafinowanego oleju słonecznikowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 g cukru waniliowego
- szczypta soli
- 100 g rodzynek
Wasp’s Nest: Kakao, orzech włoski, kokos
1) Rodzynki umyć i zalać wrzątkiem. Pozostawić do zaparzenia na około 10 minut, a następnie wyjąć z wody i osuszyć papierowym ręcznikiem.
2. Umieść jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i olej słonecznikowy w misce. Wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.
3. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj ciasto najpierw trzepaczką, a następnie rękami. Powinno być miękkie, gładkie i nieklejące.
4. Wmieszaj przygotowane rodzynki do ciasta.
5) Podzielić ciasto na 4 równe części i uformować z nich bułeczki.
6. Pokrój każdą bułkę na 8 kawałków.
7) Ułożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Piecz je przez 15-18 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Powinny być złotobrązowe od spodu i tylko lekko na wierzchu. Staraj się ich nie przegotować.
9. Pozwól ciasteczkom ostygnąć, a następnie podawaj je z przyjemnością! Możesz posypać je cukrem pudrem do smaku.
10. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Życzymy smacznego w gronie najbliższych!