Ciesz się orzeźwiającym i pysznym doświadczeniem dzięki naszemu przepisowi na biszkopt z kremem śmietanowym i truskawkami! Ten deser to świetny sposób na zadowolenie podniebienia. Przygotuj się na prosty, ale niesamowity smakołyk, który rozjaśni Twój dzień.
Przepis na szarlotkę z ciasta linzer
Ciasto biszkoptowe z kremem śmietankowym i truskawkami
Do ciasta:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru (100 g)
- 1 szklanka mąki (170 g)
Krem:
- 800 g kwaśnej śmietany (min. 20%)
- 150 g cukru pudru
- 2 szklanki pokrojonych truskawek
Ciasto zostało upieczone w okrągłej formie o średnicy 18-20 cm.
Miękkie i wilgotne bułeczki Honza z dżemem i twarożkiem
1) Przygotować ciasto.
2. Dodać przesianą mąkę i wymieszać.
3. Wyłóż dno formy papierem do pieczenia i równomiernie przelej do niej ciasto.
4. Piecz ciasto przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Sprawdzić, czy jest gotowe za pomocą szpikulca.
5. Pozostaw ciasto na chwilę do ostygnięcia, a następnie odklej je od boków formy cienkim nożem i wyjmij z formy. Oddzielić od papieru do pieczenia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
6. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i pozostawić na 6-8 godzin. Następnie pokroić na 3 równe plastry.
7. Przygotuj krem: ubij śmietanę i cukier puder mikserem, aż uzyskasz gładki krem.
8. Umyj i osusz truskawki. Usunąć szypułki i pokroić w podłużne plasterki.
9. złożyć ciasto: Umieścić pierwszy kawałek na talerzu. Posmaruj pierwszy placek kremem. Następnie przykryć plasterkami truskawek.
10. Umieść drugi plasterek na wierzchu pierwszego i lekko go dociśnij. Posmarować śmietaną i przykryć truskawkami.
11. Umieść górny kawałek na cieście. Lekko dociśnij dłońmi.
12) Posmarować powierzchnię i brzegi tortu pozostałym kremem.
13) Udekoruj ciasto według własnego gustu. My użyliśmy kilku truskawek i 40 g startej czekolady.
14. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, aby dobrze nasiąkło.
Pokrój i podawaj z przyjemnością!