Świąteczne słodycze nieodłącznie kojarzą się z najwspanialszym okresem w roku. Kiedy indziej możemy pozwolić sobie na odrobinę grzechu i cieszyć się wspaniałymi domowymi słodyczami. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się, jak przygotować domowe guziki myśliwskie.
Przepis na szarlotkę z ciasta linzer
Dla śniegu orzechowego:
- 2 białka
- 100 g cukru semoliny
- 200 g zmielonych orzechów
Ciasto:
- 1 masło (hera)
- 2 szklanki zwykłej mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/4 torebki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 2 żółtka
- (może być skórka z cytryny)
Miękkie i wilgotne bułeczki Honza z dżemem i twarożkiem
1) Ubić pianę z białek i zacząć stopniowo dodawać cukier.Ubijać aż powstanie sztywna masa do której wmieszać orzechy za pomocą wałka.
2) Za pomocą rękawa cukierniczego wylać masę na wycięte krążki (ja kładę większą bezę na środku, ponieważ śnieg będzie się topił i puchł). Połóż połowę orzechów i piecz w temperaturze 160-170°C przez około 15 minut. (w zależności od piekarnika)
Spróbuj również.
Życzymy smacznego.