Dzisiaj przedstawimy Ci świetny sposób na wykorzystanie starego chleba, który masz w domu. Zamiast go wyrzucać, możesz zrobić z niego smaczne danie z szynką i serem. Ten przepis przekona Cię, że stary chleb nadal może być pysznym przysmakiem. Zobaczmy, jak to zrobić!
Przepis na szarlotkę z ciasta linzer
Chleb zapiekany z szynką i serem
- 100 g szynki (zastąpiliśmy ją wędzonym salami)
- 4 kromki chleba
- 70 g eydamu
- 4 jajka
- 2/3 szklanki mleka
- sól, pieprz czarny mielony – do smaku
Przygotowaliśmy tylko połowę porcji.
Miękkie i wilgotne bułeczki Honza z dżemem i twarożkiem
1. pokroić chleb w kostkę i umieścić go w głębokim naczyniu do zapiekania wysmarowanym olejem lub masłem.
2. Pokrój szynkę (lub salami) na kawałki i rozłóż na kostkach chleba.
3. Zetrzeć grubo Eidam na wierzch pozostałych składników w naczyniu do pieczenia.
4. W misce rozbij jajka i ubij je trzepaczką na gładką masę, dodaj sól i zmielony czarny pieprz do smaku. Na koniec dodać mleko i ponownie wymieszać.
5. Wlej mieszaninę jajek i mleka do składników w naczyniu do pieczenia i rozprowadź ją równomiernie.
6. Przykryj naczynie do pieczenia folią i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej na 2 godziny. Zalecamy jednak przygotowanie go wieczorem, pozostawienie w lodówce na noc i upieczenie w piekarniku rano.
7. Następnie zdejmij folię aluminiową z naczynia do pieczenia i umieść je w piekarniku nagrzanym do 180°C. Piecz naczynie przez 30-40 minut.
8. Podawaj z przyjemnością! Jest aromatyczny, pyszny i sycący!
Życzymy smacznego razem z najbliższymi!