Ciasteczka „Orzechowe śnieżki” – prosty i pyszny przepis bez jajek, który rozpływa się w ustach. Przygotuj się na mały słodki przysmak, który oczaruje Cię swoją lekkością i bogatym orzechowym smakiem.
Waniliowe bułeczki z kokosem, które przygotujesz nie tylko na święta.
Ciasteczka „Orzechowe śnieżki”
- 1 szklanka orzechów (~115 g)
- 200 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
- 1/3 szklanki cukru (~ 70 g)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukru waniliowego)
- 2 szklanki mąki (~ 300 g)
- 1 szczypta soli
- 1 szklanka cukru pudru
Ruloniki karmelowe z dekoracją – przepis na świąteczne słodycze
1) Orzechy drobno posiekać. Opcjonalnie można je uprażyć na suchej patelni.
2. Wymieszaj miękkie masło, cukier i ekstrakt waniliowy mikserem, aż uzyskasz puszystą masę.
3. Dodać 1 szklankę mąki i szczyptę soli, krótko zmiksować, a następnie dodać drugą szklankę mąki i ponownie zmiksować.
4. Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj szpatułką lub wałkiem, ponieważ ciasto będzie dość gęste.
5. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Nabieraj po jednej łyżeczce ciasta na raz i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. My użyliśmy łyżki do lodów o średnicy 4 cm. Nie formuj zbyt dużych ciasteczek, ponieważ nie upieką się w środku. Powinieneś otrzymać 30-40 kulek.
6. Włóż blachę do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15-25 minut, w zależności od wielkości ciasteczek. Spód ciastek powinien być złocisty. Jeśli zaczną pękać na powierzchni, oznacza to, że były pieczone zbyt długo.
7. Pozwól ciasteczkom ostygnąć przez około 2 minuty, a następnie obtocz je w cukrze pudrze, gdy są jeszcze ciepłe. Po ostygnięciu i wchłonięciu cukru można je jeszcze raz obtoczyć w cukrze pudrze lub po prostu posypać przed podaniem.
8) Ciasteczka będą przechowywane wystarczająco długo w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Życzymy smacznego w gronie najbliższych!