Strona główna PRZEPISY Krok po kroku: ciasto z truskawkami i gładkim musem czekoladowym

Krok po kroku: ciasto z truskawkami i gładkim musem czekoladowym

Witamy w naszej kulinarnej przygodzie! Dziś pokażemy Ci, jak w prosty sposób krok po kroku przygotować pyszne ciasto z truskawkami i kremowym musem czekoladowym. Ten przepis poprowadzi Cię przez cały proces, więc nie musisz się martwić o żadne komplikacje.

Cynamonowe ślimaki z ciasta francuskiego: szybka przekąska, która przypadnie Ci do gustu

Krok za krokem: Dort s jahodami a hladkou čokoládovou pěnou

Tort z truskawkami i gładkim musem czekoladowym

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 150 g cukru
  • 210 ml mleka
  • 50 g kakao
  • 250 g masła o zawartości tłuszczu 80%
  • 4 jajka
  • 7 g proszku do pieczenia

Mus czekoladowy:

  • 500 ml bitej śmietany
  • 200 g cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka likieru kawowego
  • 150 g czekolady
  • 1 łyżka oleju

Inne składniki:

  • 250 g świeżych truskawek

Czekoladowe kwiaty z ciasta francuskiego: piękny i smaczny przysmak

1) Przygotowanie ciasta: wymieszać cukier z kakao, mlekiem i masłem i umieścić w nieprzywierającym rondlu. Podgrzewać na małym ogniu i pozwolić tłuszczowi i cukrowi stopić się, stale mieszając. Gdy mieszanina zacznie wrzeć, zdejmij ją z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Wymieszać proszek do pieczenia z mąką i dodać do masy czekoladowej. Mieszaj podczas dodawania, aby zapobiec tworzeniu się grudek. Stopniowo dodawać po jednym jajku, lekko mieszając po każdym dodanym jajku. Natłuść blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm, a następnie wylej do niej masę, wyrównując ją łyżką. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz blachę przez około 30-35 minut. Po upieczeniu pozostaw ciasto w formie do ostygnięcia.

2. Przygotuj mus czekoladowy: posiekaj czekoladę na kawałki, dodaj łyżkę oleju i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Schłodzić bitą śmietanę, aż będzie gotowa do użycia. Ubić ją na sztywny krem, a następnie dodać cukier puder, przesiane kakao, likier kawowy i roztopioną czekoladę. Lekko wymieszać trzepaczką do uzyskania puszystej piany.

3) Złóż ciasto. Umieść je obok siebie na korpusie.

Krok za krokem: Dort s jahodami a hladkou čokoládovou pěnou

4. Rozprowadź grubą warstwę musu czekoladowego na truskawkach, wyrównaj łyżką i pozostaw ciasto do ostygnięcia na 2-3 godziny lub na całą noc.

Krok za krokem: Dort s jahodami a hladkou čokoládovou pěnou

Gotowe! Smacznego! 🙂