Przygotuj się na wyjątkową eksplozję smaku dzięki naszemu szybkiemu i smacznemu deserowi bez pieczenia. Ten niesamowity kremowy deser łączy kwaśną śmietanę z bogatym smakiem kawy. Co jest najlepsze w tym przepisie? Jest gotowy w zaledwie 15 minut! Przygotuj pyszny słodki przysmak, którym możesz cieszyć się w każdej chwili, bez konieczności używania piekarnika.
Proste, ale tym lepsze warstwowe ciasto śmietanowe z mlekiem skondensowanym
Deser bez pieczenia z kwaśną śmietaną i salsą gotowy w 15 minut
- 500 g kwaśnej śmietany
- 1 bita śmietana
- 300 g mleka skondensowanego (Salko)
- 1 torebka żelatyny
- 150 ml wody
- długie herbatniki
- kawa – do namaczania herbatników
Do lukru:
- 200 ml bitej śmietany
- 160 g czekolady
Świetna wskazówka na sobotni obiad z piersi kurczaka, które są pięknie soczyste
1) Ubij bitą śmietanę na bitą śmietanę. Ubij śmietanę z mlekiem skondensowanym i bitą śmietaną. Nie myj miski, w której było mleko skondensowane, najpierw wlej do niej kawę.
2. Niech żelatyna napęcznieje w niewielkiej ilości wody, a następnie podgrzej ją na ogniu, aż się rozpuści.
3. Wlać 1 filiżankę kawy rozpuszczalnej do miski z mlekiem skondensowanym i posłodzić mlekiem skondensowanym.
4. Przygotować formę do pieczenia.
5. Lekko zanurz biszkopty w mieszance kawy i umieść nasączoną stroną na dnie formy. Wymieszaj rozpuszczoną żelatynę ze śmietaną i ułóż jej część na biszkoptach. Następnie dodać namoczone biszkopty i resztę kremu.
Wierzch polać polewą czekoladową rozpuszczoną w śmietanie.
6. Pozostawić do zastygnięcia i podawać.
Życzymy smacznego!