Witamy w świecie pysznych przysmaków! Dziś przedstawiamy przepis, który sprawi, że Twój talerz stanie się arcydziełem – pieczone klopsiki wołowe z ziemniakami i pieczarkami, zwieńczone serem. To danie zabierze Cię na smakowe wakacje, które Cię zachwycą. Przygotuj się na czarujące doznania kulinarne!
Puszysta i miękka szarlotka, którą można łatwo przygotować
Pieczone klopsiki wołowe z ziemniakami i pieczarkami posypane serem
- 2 cebule
- 400 g pieczarek
- 300 g ziemniaków
- 350 g mielonej wołowiny
- 2 kromki chleba
- 70 ml mleka
- 150 g kwaśnej śmietany
- 50 ml wody
- sól, mielony czarny pieprz – do smaku
- 2-3 łyżki oleju
- 150 g sera
Pyszne podpłomyki bez wyrastania
1) Cebulę pokroić w cienkie półkrążki. Podsmaż je na 2 łyżkach oleju, aż będą miękkie i złociste.
2. Dodaj pokrojone grzyby. Wymieszaj i smaż, aż pieczarki staną się złotobrązowe.
3. Dodać sól i mielony czarny pieprz do smaku. Wymieszać. Zdjąć z ognia.
4. Pokroić ziemniaki na cienkie plasterki. Rozłóż je na naoliwionej blasze do pieczenia.
5. Namoczyć kromki chleba w mleku.
6. Umieść posiekaną cebulę i mieszankę chleba z mlekiem w blenderze i miksuj, aż powstanie papka.
7. Wymieszaj mięso mielone z cebulą i kaszą chlebową, dodaj sól i mielony czarny pieprz do smaku.
8. Z masy mięsnej uformować okrągłe klopsiki. Ułóż je na ziemniakach w blasze do pieczenia.
9. Rozłożyć smażone pieczarki z cebulą wokół klopsików.
10. Wymieszać śmietanę z solą do smaku i wodą. Wylać na powierzchnię składników w naczyniu do zapiekania.
11. Przykryj blachę do pieczenia folią aluminiową. Piec potrawę przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
12) Następnie zdjąć folię aluminiową i posypać całą powierzchnię tartym serem. Piec przez kolejne 5 minut.
Podawaj przysmak natychmiast!
Życzymy smacznego razem z najbliższymi!