Uwielbiamy szybkie, łatwe i smaczne przepisy, które nie wymagają brudzenia wielu naczyń. Pokochasz ten przepis Lazy Woman. Wszystkie składniki są umieszczane na jednej patelni i pieczone. Smakołyk na dni, kiedy wolisz spędzać mniej czasu w kuchni!
Szarlotka, która rozpływa się w ustach – przewiewna i prosta
Co będzie potrzebne:
- 1 kg białej kapusty
- 700 g mięsa mielonego
- jedna duża cebula
- jedna duża marchewka
- 3-4 małe pomidory (można zastąpić pomidorami z puszki lub sosem pomidorowym)
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 20-30 g masła (opcjonalnie)
- sól, pieprz czarny mielony, przyprawa do mięsa – do smaku
Jeśli chcesz, możesz dodać ½ szklanki ryżu do mieszanki mięsnej.
Jak postępować:
1.Zetrzyj cebulę i marchewkę na tarce o dużych oczkach.
2.Dodać 3 łyżki kwaśnej śmietany, sól, mielony czarny pieprz i przyprawę do mięsa do smaku.
3. dodać mięso mielone. Bardzo dobrze wymieszać.
4. drobno posiekać kapustę. Posypać solą i dobrze zagnieść rękami.
5. Rozłóż przygotowaną kapustę i mieszankę mięsną na przemian w głębokiej patelni. Kapusta powinna stanowić górną warstwę.
6.Pokrój pomidory na plasterki i umieść je na wierzchu kapusty. Posmaruj je łyżką sfermentowanej śmietany (możesz po prostu skropić je olejem).
7.Jeśli przygotowujesz danie z chudszego, bardziej suchego mięsa, możesz dodać na wierzch trochę pokrojonego w kostkę masła.
8.Przykryj blachę do pieczenia folią i umieść ją w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Piec przez 30-40 minut. Następnie zdejmij folię z powierzchni i piecz przez kolejne 15-20 minut do zrumienienia.
9. Wyjąć pachnące, smaczne i atrakcyjne danie z piekarnika. Porcjować i podawać skropione ketchupem lub kwaśną śmietaną (opcjonalnie)!
Życzymy smacznego.