Ty i cała Twoja rodzina pokochacie te bezowo-kakaowe kostki z kremem żółtkowym. Już dziś przygotuj dla swoich przyjaciół i bliskich to genialne ciasto i zachwyć swoich bliskich. Słodki smak pysznego ciasta docenią wszyscy, a Ty poczujesz się jak na chmurce z filiżanką wspaniałej kawy.
Kostki bezowo-kakaowe z kremem żółtkowym
Spróbuj także tego wspaniałego deseru kokosowego
Co będzie potrzebne:
Śmietana:
- 6 żółtek
- 40 g skrobi kukurydzianej
- 40 g mąki (1/3 szklanki)
- 80 g granulowanego cukru (1/3 szklanki + 1 łyżka stołowa)
- 600 ml 3,5% mleka – (2½ szklanki)
- 250 g masła
- 80 g cukru pudru – (2/3 szklanki)
Ciasto:
- 5 jajek
- 160 g cukru granulowanego (3/4 szklanki + 1 łyżka stołowa)
- 50 ml wody – (3 łyżki stołowe + 1 łyżeczka)
- 50 ml oleju słonecznikowego – (3 łyżki stołowe + 1 łyżeczka)
- 160 g mąki – (1⅓ szklanki)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g kakao – (1/3 szklanki + 1 łyżka)
Przygotuj się i ty: Piernik jabłkowy z polewą czekoladową – wilgotny, prosty, szybki i pyszny.
Bezy:
- 6 białek
- 200 g cukru granulowanego – (1 filiżanka)
Do dekoracji i posypania:
- 100 g startej czekolady
Jak postępować:
1.
2. Wlać pozostałe mleko do rondla na kuchence i, ciągle mieszając, wlać mieszaninę żółtek i gotować, aż zgęstnieje, a gdy śmietana się ugotuje, wlać ją do miski i przykryć folią spożywczą – odstawić na bok.
3. W międzyczasie rozbij jajka do miski robota kuchennego i dodaj cukier – wymieszaj i stopniowo dodawaj wodę i olej, ciągle mieszając, a na koniec stopniowo dodawaj przesianą mąkę z proszkiem kakaowym i proszkiem do pieczenia
– wyrobić ciasto.
4. Wyłóż blachę do pieczenia o wymiarach 28 x 24 cm pergaminem do pieczenia i wlej ciasto.
5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180°C.
6. Przełóż masło do innej miski od robota kuchennego i dodaj cukier puder – wymieszaj i stopniowo dodawaj śmietanę, ładnie ją rozprowadzając i wygładzając na upieczonym cieście.
7. Przygotuj rondel z wrzącą wodą i umieść na nim miskę, a następnie wlej białka do miski i dodaj cukier – ubij i przelej do innej miski z robota kuchennego – ubijaj do uzyskania pięknej białej piany, a po ubiciu rozprowadź na śmietanie.
8. Wstawić do lodówki na 1 godzinę i na koniec udekorować – posypać startą czekoladą.
9. Podawaj kostki bezowo-kakaowe z kremem żółtkowym z miłością, radością i wdziękiem.
Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!