Strona główna PRZEPISY Piernik jabłkowy z polewą czekoladową – wilgotny, prosty, szybki i pyszny.

Piernik jabłkowy z polewą czekoladową – wilgotny, prosty, szybki i pyszny.

Ten przepis na piernik jabłkowy z polewą czekoladową jest idealny dla każdego, kto szuka szybkiego, prostego, ale bardzo smacznego deseru. Piernik jest wilgotny dzięki startym jabłkom, które powinny być starte drobno, aby uniknąć tworzenia się dziur w pierniku.

Przepis na piernik jabłkowy z polewą czekoladową:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • organiczny proszek do pieczenia
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 3 duże, drobno starte jabłka
Polewa czekoladowa:
  • 60 ml mleka
  • opakowanie dobrej jakości czekolady do gotowania

Spróbuj również – Jeśli masz 2 jabłka i 1 jajko – Szarlotka z kilku składników

Jak będziemy postępować:

1) Przygotuj ciasto: W dużej misce wymieszaj mąkę orkiszową, cukier trzcinowy, organiczny proszek do pieczenia, kakao w proszku, przyprawę do piernika i cynamon. Stopniowo dodawać mleko, olej i jajka. Na koniec dodać starte jabłka i wszystko dokładnie wymieszać.

2) Pieczenie.

3)Przygotowanie polewy: podgrzać mleko w rondelku i dodać czekoladę. Mieszać do uzyskania gładkiej masy.

4)Wykończenie.

Piernik jabłkowy z polewą czekoladową to wspaniały deser, który zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci. Jabłka i czekolada to wspaniałe połączenie, któremu nie można się oprzeć.

[recipes_everything_of_kind]