Strona główna PRZEPISY Szarlotka królewska – fantastyczny smak i proste przygotowanie

Szarlotka królewska – fantastyczny smak i proste przygotowanie

Dziś pokażemy przepis na królewską szarlotkę, której nie powinno zabraknąć na żadnej uroczystości. Świetnie nadaje się również do popołudniowej kawy. Jej smak jest fantastyczny, a przygotowanie proste i nie zajmuje dużo czasu. Będziesz mile zaskoczony rezultatem, a cała Twoja rodzina będzie nim zachwycona

Snímek obrazovky 2021 09 28 v 17.12.26


Spróbuj także tego wspaniałego deseru kokosowego

Co będzie potrzebne:

Na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki zwykłej mąki
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Nadzienie:

  • 800 g jabłek
  • cukier do smaku
  • 1 opakowanie budyniu w proszku

Śmietana:

  • 300 g bitej śmietany
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • zimna żelatyna zagęszczająca
  • 3 łyżki cukru pudru

Do posypania:

  • 150 g ciemnej lub mlecznej czekolady

Przygotuj się i ty: Piernik jabłkowy z polewą czekoladową – wilgotny, prosty, szybki i pyszny.

Jak będziemy postępować:

1) Najpierw ubijamy białka i cukier na śnieżkę, a następnie delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami na biszkopt na niskich obrotach.

2) Ułóż ciasto na uprzednio natłuszczonej i posypanej mąką blasze do pieczenia o średnicy 22 cm.

3) Piec w temperaturze 170 stopni przez 25-30 minut. Następnie pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

4) Jabłka dokładnie obrać i pokroić na kawałki, które zalać ok. 3/4 szklanki wody i dusić do miękkości. Na koniec zagęścić je 1 opak. budyniu waniliowego w proszku.

5) Masę wykładamy na ostudzone ciasto, wygładzamy i na koniec dodajemy warstwę śmietanową – śmietanę ubijamy z cukrem i śmietaną, a na koniec zagęszczamy zagęstnikiem żelatynowym.

6) Przed podaniem wystarczy skropić powierzchnię czekoladą.

Życzymy smacznego!

Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl