Dziś pokażemy przepis na królewską szarlotkę, której nie powinno zabraknąć na żadnej uroczystości. Świetnie nadaje się również do popołudniowej kawy. Jej smak jest fantastyczny, a przygotowanie proste i nie zajmuje dużo czasu. Będziesz mile zaskoczony rezultatem, a cała Twoja rodzina będzie nim zachwycona
Spróbuj także tego wspaniałego deseru kokosowego
Co będzie potrzebne:
Na biszkopt:
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki zwykłej mąki
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Nadzienie:
- 800 g jabłek
- cukier do smaku
- 1 opakowanie budyniu w proszku
Śmietana:
- 300 g bitej śmietany
- 150 g kwaśnej śmietany
- zimna żelatyna zagęszczająca
- 3 łyżki cukru pudru
Do posypania:
- 150 g ciemnej lub mlecznej czekolady
Przygotuj się i ty: Piernik jabłkowy z polewą czekoladową – wilgotny, prosty, szybki i pyszny.
Jak będziemy postępować:
1) Najpierw ubijamy białka i cukier na śnieżkę, a następnie delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami na biszkopt na niskich obrotach.
2) Ułóż ciasto na uprzednio natłuszczonej i posypanej mąką blasze do pieczenia o średnicy 22 cm.
3) Piec w temperaturze 170 stopni przez 25-30 minut. Następnie pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
4) Jabłka dokładnie obrać i pokroić na kawałki, które zalać ok. 3/4 szklanki wody i dusić do miękkości. Na koniec zagęścić je 1 opak. budyniu waniliowego w proszku.
5) Masę wykładamy na ostudzone ciasto, wygładzamy i na koniec dodajemy warstwę śmietanową – śmietanę ubijamy z cukrem i śmietaną, a na koniec zagęszczamy zagęstnikiem żelatynowym.
6) Przed podaniem wystarczy skropić powierzchnię czekoladą.
Życzymy smacznego!
Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl