Witamy w kulinarnym raju! Dziś przedstawiamy przepis na delikatne placuszki z dyni, które będą świetnym dodatkiem do śniadania, przekąski lub lekkiego lunchu. Są proste w przygotowaniu i przepyszne. Przygotuj się na pyszną ucztę i do dzieła!
Delikatne placuszki dyniowe
Spróbuj także tego wspaniałego deseru kokosowego
Co będzie potrzebne:
- 600 g dyni
- 2 ząbki czosnku
- włoskie i świeże zioła – do smaku
- sól, czarny pieprz – do smaku
- 2 jajka
- 2 łyżki zwykłej mąki
Jak postępować:
1) Dynię obrać i zetrzeć na średniej tarce lub zmiksować blenderem, następnie dodać drobno posiekany czosnek, doprawić włoskimi i świeżymi ziołami, solą, mielonym czarnym pieprzem i dodać również roztrzepane jajko – wymieszać.
2. Następnie dodać mąkę i wyrobić ciasto. Jeśli masz bardzo soczystą dynię, możesz potrzebować trochę więcej mąki.
3. Przygotuj patelnię z rozgrzanym olejem roślinnym i formuj placki łyżką – smaż je z obu stron, aż będą chrupiące i złociste.
Przygotuj się i ty: Piernik jabłkowy z polewą czekoladową – wilgotny, prosty, szybki i pyszny.
4. Po usmażeniu podawać z kwaśną śmietaną lub sosem na bazie kwaśnej śmietany z czosnkiem, ziołami i roślinami leczniczymi lub z domowym majonezem.
Przyjaciele, życzymy smacznego!