Przedstawiamy świetny przepis na niezwykle puszyste kefirowo-jabłkowe paszteciki, który jest bardzo prosty i wyjątkowo szybki. Podstawą ciasta jest kefir i jabłka. Możesz przygotować je na śniadanie, które doda Ci dużo energii. Dzieci uwielbiają je na śniadanie i doprawiają dżemami o różnych smakach, syropem klonowym lub miodem. Słodkie śniadanie dla każdego!
Pyszne placuszki jabłkowe
Spróbuj także tego wspaniałego deseru kokosowego
Co będzie potrzebne:
Składniki na ciasto:
- 300 ml kefiru – temperatura pokojowa
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 1,5 szklanki zwykłej mąki
- 1 jabłko
Inne:
- marmolada, miód, syrop klonowy – do polania i aromatyzowania
- cukier puder – do posypania
Sposób przygotowania:
1. w misce wymieszać kefir – temperatura pokojowa z paczką proszku do pieczenia, następnie doprawić solą i dodać cukier – wymieszać trzepaczką.
2. Następnie dodaj zwykłą mąkę – dobrze wymieszaj. Konsystencja powinna być podobna do kwaśnej śmietany – średnio gęsta. W razie potrzeby dodać trochę więcej kefiru.
4. Jabłka obrać, pokroić w kostkę – wmieszać do ciasta.
5. Przygotować patelnię z rozgrzanym olejem i za pomocą łyżki formować placki, smażyć je na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor i chrupkość przez 3-4 minuty.
Przygotuj się i ty: Piernik jabłkowy z polewą czekoladową – wilgotny, prosty, szybki i pyszny.
6. Po usmażeniu można je również skropić miodem, syropem klonowym, a także posypać cukrem pudrem i podawać z wielką miłością i radością.
Przyjaciele, życzymy wam dobrego słodkiego smaku!