Plasterki marchewki z mascarpone i twarożkiem to pyszne połączenie zdrowych składników z odrobiną luksusu. Ten deser jest bogaty w witaminy z marchwi, a jednocześnie oferuje pyszny krem z mascarpone i twarogu. Jeśli szukasz czegoś, co odświeży Twoją kolekcję przepisów na desery, oto świetny wybór.
Spróbuj także tego wspaniałego deseru kokosowego
Ciasto:
- 400-500 g marchewki
- 6 jajek
- 100 g erytrytolu (lub innego rodzaju cukru)
- Olej
- Mleko
- 2 łyżeczki skórki z cytryny (lub soku)
- 450 g mąki orkiszowej
- 50 g kokosu
- 1 proszek do pieczenia
Śmietana:
- 250 g mascarpone
- 250 g twarogu półtłustego
- Miód do słodzenia
- 1 miarka białka waniliowego
Natłuścić i wyłożyć formę:
- Tłuszcz
- Mąka orkiszowa
Przygotuj się i ty: Piernik jabłkowy z polewą czekoladową – wilgotny, prosty, szybki i pyszny.
1) Przygotowanie blachy do pieczenia: Natłuść i oprósz mąką dużą blachę do pieczenia lub wyłóż ją papierem do pieczenia.
2) Ciasto: Drobno zetrzeć oczyszczoną marchewkę. Ubić białka z połową cukru na sztywną pianę. Żółtka ubić z drugą połową cukru na pianę. Dodać olej, mleko i pozostałe składniki, a na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek.
3) Pieczenie.
4)Krem: Wymieszać mascarpone, twaróg, miód i białko waniliowe.
5)Montaż. Rozłóż połowę kremu na dolnej części, dodaj drugą część muszli i rozprowadź resztę kremu. Udekorować według uznania.
Plasterki marchewki z mascarpone i twarożkiem to nie tylko smaczny, ale także stosunkowo zdrowy deser, który zrobi wrażenie na każdym przyjęciu lub spotkaniu rodzinnym.