Strona główna PRZEPISY Plasterki marchewki z mascarpone i twarożkiem to pyszne połączenie zdrowych składników z...

Plasterki marchewki z mascarpone i twarożkiem to pyszne połączenie zdrowych składników z odrobiną luksusu

Plasterki marchewki z mascarpone i twarożkiem to pyszne połączenie zdrowych składników z odrobiną luksusu. Ten deser jest bogaty w witaminy z marchwi, a jednocześnie oferuje pyszny krem z mascarpone i twarogu. Jeśli szukasz czegoś, co odświeży Twoją kolekcję przepisów na desery, oto świetny wybór.

Spróbuj także tego wspaniałego deseru kokosowego

Ciasto:

  • 400-500 g marchewki
  • 6 jajek
  • 100 g erytrytolu (lub innego rodzaju cukru)
  • Olej
  • Mleko
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny (lub soku)
  • 450 g mąki orkiszowej
  • 50 g kokosu
  • 1 proszek do pieczenia

Śmietana:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g twarogu półtłustego
  • Miód do słodzenia
  • 1 miarka białka waniliowego

Natłuścić i wyłożyć formę:

  • Tłuszcz
  • Mąka orkiszowa

Przygotuj się i ty: Piernik jabłkowy z polewą czekoladową – wilgotny, prosty, szybki i pyszny.

1) Przygotowanie blachy do pieczenia: Natłuść i oprósz mąką dużą blachę do pieczenia lub wyłóż ją papierem do pieczenia.

2) Ciasto: Drobno zetrzeć oczyszczoną marchewkę. Ubić białka z połową cukru na sztywną pianę. Żółtka ubić z drugą połową cukru na pianę. Dodać olej, mleko i pozostałe składniki, a na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek.

3) Pieczenie.

4)Krem: Wymieszać mascarpone, twaróg, miód i białko waniliowe.

5)Montaż. Rozłóż połowę kremu na dolnej części, dodaj drugą część muszli i rozprowadź resztę kremu. Udekorować według uznania.

Plasterki marchewki z mascarpone i twarożkiem to nie tylko smaczny, ale także stosunkowo zdrowy deser, który zrobi wrażenie na każdym przyjęciu lub spotkaniu rodzinnym.