Strona główna PRZEPISY Boczek wieprzowy ze szpinakiem i domowymi kluskami ziemniaczanymi

Boczek wieprzowy ze szpinakiem i domowymi kluskami ziemniaczanymi

Jeśli chcesz stworzyć tradycyjne czeskie danie, które ma wszystko – mięso, warzywa i coś do tego – boczek wieprzowy z knedlami ziemniaczanymi i szpinakiem to świetny wybór. Jest to danie, które rozgrzewa i syci, oferując jednocześnie różnorodność smaków i tekstur.

Spróbuj także tego wspaniałego deseru kokosowego

Boczek wieprzowy:

  • Boczek wieprzowy pokrojony w kostkę
  • Cebula
  • Czosnek

Szpinak:

  • Szpinak świeży lub mrożony
  • Śmietankowy
  • Czosnek
  • Sól i pieprz

Kluski ziemniaczane:

  • Ziemniaki
  • 1 całe jajko i 1 żółtko
  • Mąka gruboziarnista
  • Semolina
  • Sól

Przygotuj się i ty: Piernik jabłkowy z polewą czekoladową – wilgotny, prosty, szybki i pyszny.

Boczek wieprzowy:

  1. Boczek wieprzowy pokroić w kostkę, wymieszać z cebulą i czosnkiem.
  2. Piec w temperaturze 155°C przez dwie godziny (pod przykryciem).
  3. Zwiększyć temperaturę do 180°C i piec przez kolejne 30 minut (bez przykrycia).

Szpinak:

  1. Podsmaż szpinak z czosnkiem.
  2. Dodać śmietanę, sól i pieprz do smaku.

Kluski ziemniaczane:

  1. Ziemniaki ugotować w łupinach, po ugotowaniu ostudzić.
  2. Obrać, zetrzeć na tarce i wymieszać z jednym całym jajkiem i jednym żółtkiem.
  3. Dodać mąkę gruboziarnistą, kaszę mannę i sól.
  4. Wymieszać i uformować kluski, które gotować we wrzącej wodzie przez 18 minut.

Ten przepis jest doskonałym przykładem tradycyjnej kuchni czeskiej. Jest to pyszny przykład tradycyjnego czeskiego stylu faszerowanego sera, idealny na niedzielny obiad lub za każdym razem, gdy masz ochotę na coś wyjątkowo dobrego.