Strona główna PRZEPISY Zostały ci tłuczone ziemniaki? Wypróbuj te nadziewane kieszenie

Zostały ci tłuczone ziemniaki? Wypróbuj te nadziewane kieszenie

Czy masz w domu resztki tłuczonych ziemniaków i nie chcesz ich po prostu wyrzucić? Ten przepis na nadziewane kieszenie to szybki, łatwy i pyszny sposób na wykorzystanie resztek tłuczonych ziemniaków. To świetny przepis na szybką kolację lub jako oryginalny dodatek do mięsa.

  • Resztki tłuczonych ziemniaków
  • 1 jajko
  • Mąka gruboziarnista (w razie potrzeby)
  • Nadzienie: szynka, ser (lub według upodobań)
  • Smalec do smażenia
  • Sól do smaku

Spróbuj także tego wspaniałego deseru kokosowego

Przygotowanie ciasta

1) Do pozostałego puree ziemniaczanego dodać jedno jajko i wymieszać.

2) Stopniowo dodawaj gruboziarnistą mąkę, aż uzyskasz konsystencję ciasta, która będzie nieco rzadsza niż ciasto na kluski ziemniaczane.

Robienie kieszonek

1) Uformuj ciasto w kształt pączka.

2) Pokrój pączka na plastry o szerokości zbliżonej do ugotowanego pieroga.

3) Ściśnij każdy plasterek w naleśnik.

Przygotuj się i ty: Piernik jabłkowy z polewą czekoladową – wilgotny, prosty, szybki i pyszny.

Nadzienie i smażenie

1) Umieścić kawałek szynki i sera na środku placka.

2) Złożyć naleśnik na pół i zacisnąć brzegi.

3) Aby uzyskać ściślejsze połączenie, dociśnij krawędzie widelcem.

4) Rozgrzać smalec na patelni i smażyć kieszonki z obu stron na złoty kolor.

Wskazówki

  • Możesz eksperymentować z różnymi nadzieniami – spróbuj kawałków kiełbasy, grzybów, a nawet owoców na słodko.
  • Jeśli masz resztki puree ziemniaczanego przyprawionego (np. czosnkiem lub ziołami), doda to kieszonkom dodatkowego smaku.

Ten przepis to idealny sposób na kreatywne wykorzystanie resztek, a jednocześnie przygotowanie czegoś, co wszystkim będzie smakować. Jest szybki, łatwy i bardzo smaczny.