Czy masz w domu resztki tłuczonych ziemniaków i nie chcesz ich po prostu wyrzucić? Ten przepis na nadziewane kieszenie to szybki, łatwy i pyszny sposób na wykorzystanie resztek tłuczonych ziemniaków. To świetny przepis na szybką kolację lub jako oryginalny dodatek do mięsa.
- Resztki tłuczonych ziemniaków
- 1 jajko
- Mąka gruboziarnista (w razie potrzeby)
- Nadzienie: szynka, ser (lub według upodobań)
- Smalec do smażenia
- Sól do smaku
Spróbuj także tego wspaniałego deseru kokosowego
Przygotowanie ciasta
1) Do pozostałego puree ziemniaczanego dodać jedno jajko i wymieszać.
2) Stopniowo dodawaj gruboziarnistą mąkę, aż uzyskasz konsystencję ciasta, która będzie nieco rzadsza niż ciasto na kluski ziemniaczane.
Robienie kieszonek
1) Uformuj ciasto w kształt pączka.
2) Pokrój pączka na plastry o szerokości zbliżonej do ugotowanego pieroga.
3) Ściśnij każdy plasterek w naleśnik.
Przygotuj się i ty: Piernik jabłkowy z polewą czekoladową – wilgotny, prosty, szybki i pyszny.
Nadzienie i smażenie
1) Umieścić kawałek szynki i sera na środku placka.
2) Złożyć naleśnik na pół i zacisnąć brzegi.
3) Aby uzyskać ściślejsze połączenie, dociśnij krawędzie widelcem.
4) Rozgrzać smalec na patelni i smażyć kieszonki z obu stron na złoty kolor.
Wskazówki
- Możesz eksperymentować z różnymi nadzieniami – spróbuj kawałków kiełbasy, grzybów, a nawet owoców na słodko.
- Jeśli masz resztki puree ziemniaczanego przyprawionego (np. czosnkiem lub ziołami), doda to kieszonkom dodatkowego smaku.
Ten przepis to idealny sposób na kreatywne wykorzystanie resztek, a jednocześnie przygotowanie czegoś, co wszystkim będzie smakować. Jest szybki, łatwy i bardzo smaczny.