Ach, knedliki! Te miękkie, smaczne kulki, które są istotną częścią kuchni środkowoeuropejskiej, zwłaszcza czeskiej i słowackiej. Te popularne dodatki stały się kamieniem węgielnym wielu tradycyjnych potraw i są znane z tego, że doskonale uzupełniają soczyste sosy mięsne i gulasze. Chociaż tradycyjne knedle są pyszne same w sobie, istnieje wiele odmian i innowacji, które mogą nadać knedlom nowy wymiar smaku i tekstury. W tym przewodniku przedstawimy różne warianty pierogów, od najbardziej tradycyjnych po nowoczesne i kreatywne wersje, które mogą przenieść doznania kulinarne na zupełnie nowy poziom. Chwyć za kuchenkę i przygotuj się na gastronomiczną przygodę pełną smaków i tekstur!
Spróbuj także tego wspaniałego deseru kokosowego
Pierogi z grzybami
- 1 kg mąki gruboziarnistej /może być połowa gruboziarnistej i połowa półgruboziarnistej/
- 1/2 litra letniego mleka /ja dodaję wodę/
- kostka drożdży
- sól
- 2 jajka
- 2-3 bułki pokrojone w kostkę
1) Mąkę wsypuję do misy od robota kuchennego, robię wgłębienie, kruszę drożdże, wlewam odrobinę letniej wody, gdy zaczyn wyrośnie wlewam resztę wody z roztrzepanymi jajkami, dodaję sól i wyrabiam ciasto, pod koniec wyrabiania dodaję bułki, nie muszą być, odstawiam ciasto do wyrośnięcia na około godzinę.
2) Z ciasta robię cztery pączki, do parowaru wkładam papier do pieczenia posmarowany olejem. Gotuję 25 minut w parowarze i w wodzie 20 minut/10 minut pod przykryciem, następnie odwracam i kolejne 10 minut bez przykrycia/po ugotowaniu nakłuwam szpikulcem i smaruję olejem, kroję na ciepło nitką, a na zimno ostrym nożem….
Polecamy z.
Pieróg karlsbadzki
- 5 kromek białego chleba tostowego lub 5 bułek
- 100 ml bitej śmietany (33%)
- 70 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 20 g świeżej pietruszki
- garść szczypiorku
- sól
- pieprz
1) Ciasto pokroić w kostkę o wymiarach około 1 x 1 cm i usmażyć na suchej patelni lub w piekarniku na złoty kolor.
2) Ubić śmietanę z żółtkami.
3) Zrumienione ciasto przełożyć do miski, dodać śmietanę i roztopione masło. Doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać masę łyżką, aby cały płyn został wchłonięty przez grzanki. Na koniec dodać drobno posiekane zioła.
4) W międzyczasie, w innej misce, ubić białko jajka na śnieg i ostrożnie dodać je do masy.
5) W międzyczasie wlać wodę do rondla i doprowadzić do wrzenia.
6) Uformuj przygotowaną masę w rolki i zawiń je w folię spożywczą. Pamiętaj, aby dobrze zacisnąć folię, aby wycisnąć powietrze z pierogów. Na koniec delikatnie przebić folię kilka razy wykałaczką.
7) Gotować pierogi we wrzącej wodzie przez około 20-30 minut, w zależności od wielkości pierogów.
8) Po ugotowaniu wyjmij pierogi z wody i pozwól im odpocząć w folii przez co najmniej 10 minut. Następnie można je wyjąć z folii i podawać.
9) Umieszczam mieszankę w woreczkach do wyciskania, tych węższych…. i robię podwójną porcję….
Przygotuj się i ty: Piernik jabłkowy z polewą czekoladową – wilgotny, prosty, szybki i pyszny.
Pyzy ziemniaczane
- 5 bułek
- 1,5 szklanki półgrubej mąki
- Proszek do pieczenia
- Pietruszka
- Sól
- Trzy jajka
- 1,5 szklanki mleka
Wszystko razem wymieszać, dodać żółtka i ubić pianę z białek, którą na końcu ostrożnie wmieszać do masy. Napełnić kubki smalcem. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień, nie powinna wrzeć, gotować przez 30 minut. Bułki pokroić dzień wcześniej i pozostawić do wyschnięcia! Ja gotuję w szybkowarze elektrycznym w temperaturze do 90 stopni i wodzie do 3/4.
Ciasto ziemniaczane
ziemniaki gotowane w skórce przez dzień, zimne obieram, ścieram drobno na tarce, dodaję sól, jajka i mąkę gruboziarnistą, wyrabiam ciasto i robię mag… Pierogi z farszem, same pierogi a to rolada ziemniaczana z wędzonką, wędzonkę podsmażam w cebuli, rozsmarowuję na rozwałkowanym cieście, zwijam, zawijam w folię i piekę 40 minut, po 20 minutach odwracam…mogą być skwarki….