Puszysty i pachnący omlet jajeczny ze szpinakiem i pieczarkami z grillowanym białym pieczywem to odpowiednie śniadanie na piękny dzień!
[prima_chef]
Omlet ze szpinakiem i pieczarkami
[co_będzie_nasze_potrzeby]
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 mała cebula
- 1 garść świeżych grzybów
- 2 garście szpinaku
- 4 jajka
- 100 ml bitej śmietany
- 100 g tartego eydamu
- biały chleb lub bagietka
- sól, pieprz czarny mielony
[jak_będziemy_przestrzegać].
Na patelni rozgrzać masło z odrobiną oleju i dodać cebulę pokrojoną w cienkie paski. Do cebuli dodać pokrojone w plasterki grzyby i smażyć, aż puszczą sok.
2. Dodaj szpinak i odrobinę soli. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość, odcedź sok i postaw patelnię z warzywami i grzybami z powrotem na ogniu. Doprawić i dodać jeszcze trochę masła i oleju. Po krótkim podsmażeniu zmniejszyć ogień do średniego i równomiernie wlać na patelnię roztrzepane jajka i śmietanę.
3) Gdy omlet zacznie się zwijać od spodu (około 5-6 minut), posypać go startym serem oraz lekko posolić i popieprzyć. Na koniec umieść omlet w naczyniu w piekarniku pod rozgrzanym grillem na około 5 minut lub do uzyskania pięknego złotego koloru na wierzchu.
W czasie, gdy omlet stygnie, opiecz pod grillem kawałki białego chleba lub bagietki.
Přejeme dobrou chuť!Podziel się tym przepisem na omlet ze szpinakiem i pieczarkami ze swoimi znajomymi! Spróbuj też roladek z indyka nadziewanych szpinakiem, bryndzą i pomidorami
– to świetna propozycja na lunch.