Strona główna PRZEPISY Omlet ze szpinakiem i pieczarkami – odpowiednie śniadanie na piękny dzień

Omlet ze szpinakiem i pieczarkami – odpowiednie śniadanie na piękny dzień

Puszysty i pachnący omlet jajeczny ze szpinakiem i pieczarkami z grillowanym białym pieczywem to odpowiednie śniadanie na piękny dzień!

Omeleta se špenátem a žampiony
Źródło: iStockphoto

[prima_chef]


Omlet ze szpinakiem i pieczarkami

[co_będzie_nasze_potrzeby]

  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała cebula
  • 1 garść świeżych grzybów
  • 2 garście szpinaku
  • 4 jajka
  • 100 ml bitej śmietany
  • 100 g tartego eydamu
  • biały chleb lub bagietka
  • sól, pieprz czarny mielony

[jak_będziemy_przestrzegać].

Na patelni rozgrzać masło z odrobiną oleju i dodać cebulę pokrojoną w cienkie paski. Do cebuli dodać pokrojone w plasterki grzyby i smażyć, aż puszczą sok.

2. Dodaj szpinak i odrobinę soli. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość, odcedź sok i postaw patelnię z warzywami i grzybami z powrotem na ogniu. Doprawić i dodać jeszcze trochę masła i oleju. Po krótkim podsmażeniu zmniejszyć ogień do średniego i równomiernie wlać na patelnię roztrzepane jajka i śmietanę.

3) Gdy omlet zacznie się zwijać od spodu (około 5-6 minut), posypać go startym serem oraz lekko posolić i popieprzyć. Na koniec umieść omlet w naczyniu w piekarniku pod rozgrzanym grillem na około 5 minut lub do uzyskania pięknego złotego koloru na wierzchu.

W czasie, gdy omlet stygnie, opiecz pod grillem kawałki białego chleba lub bagietki.

Přejeme dobrou chuť!

Podziel się tym przepisem na omlet ze szpinakiem i pieczarkami ze swoimi znajomymi! Spróbuj też roladek z indyka nadziewanych szpinakiem, bryndzą i pomidorami

– to świetna propozycja na lunch.