Strona główna PRZEPISY Smaczne paluszki serowe z eydamu, zapiekane w piekarniku!

Smaczne paluszki serowe z eydamu, zapiekane w piekarniku!

Smażony ser to czeski klasyk, który nawet w dzisiejszych czasach, w dobie zdrowego odżywiania, ma wielu fanów. Raz na jakiś czas uczciwy smażony ser nie zaszkodzi, ale zdecydowanie lepiej nie smażyć i nie smażyć często. Zaskoczyło mnie, jak wiele jest w Internecie „zdrowych” przepisów na smażony ser. Dlatego wybrałam dla Was coś nieco bardziej niekonwencjonalnego, a mianowicie zapiekane w piekarniku paluszki z sera eydamskiego!

chutné sýrové tyčinky z eidamu, pečené v troubě!
Źródło: maggi.ru

 


Zapiekane w piekarniku paluszki serowe z eydamu

 

  • 400 g eidam (cały)
  • mąka zwykła
  • jajka
  • bułka tarta
  • 2 łyżki masła

 

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  • Pokrój eidam na frytki.
  • Roztopić masło i odstawić do ostygnięcia.
  • Przygotować 3 miski. Do jednej z nich wsyp zwykłą mąkę, do drugiej wbij jajka, a do trzeciej wsyp bułkę tartą.
  • Obtocz ser w klasycznej potrójnej warstwie mąki, jajka i bułki tartej.
  • Zawinięty ser ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na koniec posmaruj paluszki masłem i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut.
  • Podawać z dressingiem do smaku.