Smażony ser to czeski klasyk, który nawet w dzisiejszych czasach, w dobie zdrowego odżywiania, ma wielu fanów. Raz na jakiś czas uczciwy smażony ser nie zaszkodzi, ale zdecydowanie lepiej nie smażyć i nie smażyć często. Zaskoczyło mnie, jak wiele jest w Internecie „zdrowych” przepisów na smażony ser. Dlatego wybrałam dla Was coś nieco bardziej niekonwencjonalnego, a mianowicie zapiekane w piekarniku paluszki z sera eydamskiego!
Zapiekane w piekarniku paluszki serowe z eydamu
- 400 g eidam (cały)
- mąka zwykła
- jajka
- bułka tarta
- 2 łyżki masła
- Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Pokrój eidam na frytki.
- Roztopić masło i odstawić do ostygnięcia.
- Przygotować 3 miski. Do jednej z nich wsyp zwykłą mąkę, do drugiej wbij jajka, a do trzeciej wsyp bułkę tartą.
- Obtocz ser w klasycznej potrójnej warstwie mąki, jajka i bułki tartej.
- Zawinięty ser ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na koniec posmaruj paluszki masłem i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut.
- Podawać z dressingiem do smaku.