Dziś przygotowaliśmy przepis na pyszny przysmak, który niemal od razu podbił nas swoim smakiem. Przygotuj rustykalne pieczone ziemniaki z warzywami w stylu babci. Przepis jest naprawdę prosty i odpowiedni dla wegetarian, ale miłośnicy mięsa mogą dodać kiełbasę lub parówki.
Wiejskie pieczone ziemniaki babci z warzywami:
Co będzie nam potrzebne:
- 4 łyżki oleju słonecznikowego + 45 ml
- 1 cebula
- 2 średnie ziemniaki
- 400 g białej, poszatkowanej kapusty
- 1 marchew
- 3 zielone papryki
- ½ słodkiej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 filiżanka jogurtu białego
- 2 i ½ łyżki stołowe mąki zwykłej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- odrobina pietruszki
- 200 g tartego sera cheddar lub eydam
Jak postępować:
- Najpierw obierz i drobno posiekaj cebulę. Następnie usmaż cebulę na czterech łyżkach oleju. W kolejnym etapie, gdy cebula się zarumieni, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 5-10 minut. Teraz dodaj do masy startą białą kapustę i grubo startą marchew. Dobrze wymieszaj składniki i kontynuuj smażenie na patelni.
- Na ostatnim etapie dodać pokrojoną i oczyszczoną zieloną i czerwoną paprykę. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku i dusić pod przykryciem przez kilka minut.
- Gdy warzywa będą duszone, zdejmij je z ognia i odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie w dużej misce ubij jajka z przyprawami (sól, pieprz, chili) i dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki.
- Do masy dodać proszek do pieczenia, wmieszać mąkę zwykłą, wlać biały jogurt i mleko, wyrobić jednolite ciasto.
- Dodaj ugotowane na parze warzywa i rozłóż wszystko równomiernie w naczyniu do pieczenia wysmarowanym olejem. Posypać tartym serem i zapiekać w piekarniku przez 30-35 minut w temperaturze 180°C.
INSTRUKCJE WIDEO:
Podziel się tym przepisem, Twoi znajomi na pewno go pokochają.