Strona główna PRZEPISY Wiejskie pieczone ziemniaki babci z warzywami – uwielbia je cała rodzina

Wiejskie pieczone ziemniaki babci z warzywami – uwielbia je cała rodzina

Dziś przygotowaliśmy przepis na pyszny przysmak, który niemal od razu podbił nas swoim smakiem. Przygotuj rustykalne pieczone ziemniaki z warzywami w stylu babci. Przepis jest naprawdę prosty i odpowiedni dla wegetarian, ale miłośnicy mięsa mogą dodać kiełbasę lub parówki.

Źródło: youtube/yemek

Wiejskie pieczone ziemniaki babci z warzywami:

Co będzie nam potrzebne:

  • 4 łyżki oleju słonecznikowego + 45 ml
  • 1 cebula
  • 2 średnie ziemniaki
  • 400 g białej, poszatkowanej kapusty
  • 1 marchew
  • 3 zielone papryki
  • ½ słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 filiżanka jogurtu białego
  • 2 i ½ łyżki stołowe mąki zwykłej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • odrobina pietruszki
  • 200 g tartego sera cheddar lub eydam

Jak postępować:

  1. Najpierw obierz i drobno posiekaj cebulę. Następnie usmaż cebulę na czterech łyżkach oleju. W kolejnym etapie, gdy cebula się zarumieni, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 5-10 minut. Teraz dodaj do masy startą białą kapustę i grubo startą marchew. Dobrze wymieszaj składniki i kontynuuj smażenie na patelni.
  2. Na ostatnim etapie dodać pokrojoną i oczyszczoną zieloną i czerwoną paprykę. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku i dusić pod przykryciem przez kilka minut.
  3. Gdy warzywa będą duszone, zdejmij je z ognia i odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie w dużej misce ubij jajka z przyprawami (sól, pieprz, chili) i dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki.
  4. Do masy dodać proszek do pieczenia, wmieszać mąkę zwykłą, wlać biały jogurt i mleko, wyrobić jednolite ciasto.
  5. Dodaj ugotowane na parze warzywa i rozłóż wszystko równomiernie w naczyniu do pieczenia wysmarowanym olejem. Posypać tartym serem i zapiekać w piekarniku przez 30-35 minut w temperaturze 180°C.

INSTRUKCJE WIDEO:

Podziel się tym przepisem, Twoi znajomi na pewno go pokochają.