Strona główna PRZEPISY Idealny tort z jagodami i mascarpone z ciasta francuskiego

Idealny tort z jagodami i mascarpone z ciasta francuskiego

Przedstawiamy przepis na idealny tort z jagodami i mascarpone z ciasta francuskiego, który jest nie tylko uroczy wizualnie, ale także niezapomniany w smaku. To ciasto jest idealne na specjalne okazje lub jako eleganckie zakończenie każdego posiłku. Przejdźmy do przepisu!

Pyszne ciasto migdałowe z kremem serowym i owocami

Dokonalý skládaný smetanový dort s bobulovým ovocem a mascarpone z listového těsta

Tort składany z jagodami i mascarpone z ciasta francuskiego

Pyszne śmigusy PARTY z kurczakiem, serem i warzywami

[co_będzie_nam_potrzebne]

  • Ciasto francuskie z masłem 3 szt
  • Mrożone owoce leśne 450 g
  • Cukier 80 g
  • Skrobia kukurydziana 10 g
  • Śmietana w płynie 500 ml
  • Cukier puder 130 g
  • Mascarpone 250 g
  • Jogurt grecki 300 g
Jak będziemy postępować:

1) Umieścić 450 g mrożonych lub świeżych jagód w rondelku. Dodać 80 g cukru i 10 g skrobi kukurydzianej. Gotować na małym ogniu przez 15 minut lub do momentu, aż mieszanina zacznie gęstnieć. Pozostawić mieszaninę do ostygnięcia.

Dokonalý skládaný smetanový dort s bobulovým ovocem a mascarpone z listového těsta

Dokonalý skládaný smetanový dort s bobulovým ovocem a mascarpone z listového těsta

2) Umieścić ciasto francuskie na blacie roboczym.

3. Za pomocą foremki lub pokrywki wyciąć z ciasta okrąg o średnicy 26 cm. Nakłuć ciasto widelcem. Za pomocą pędzelka posmaruj ciasto odrobiną wody.

Dokonalý skládaný smetanový dort s bobulovým ovocem a mascarpone z listového těsta

Dokonalý skládaný smetanový dort s bobulovým ovocem a mascarpone z listového těsta

Dokonalý skládaný smetanový dort s bobulovým ovocem a mascarpone z listového těsta

4. Posyp całą powierzchnię ciasta cukrem.

Dokonalý skládaný smetanový dort s bobulovým ovocem a mascarpone z listového těsta

5. Przenieś ciasto francuskie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykorzystaj brzegi ciasta do dekoracji.

6. Piec w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Pozostawić do ostygnięcia. Zrób to samo z drugim kawałkiem ciasta francuskiego.

Dokonalý skládaný smetanový dort s bobulovým ovocem a mascarpone z listového těsta

7. Z trzeciego kawałka ciasta francuskiego wytnij okrąg o średnicy 24 cm za pomocą foremki.

8. Po uformowaniu koła, pokrój ciasto na 12 równych trójkątów. Posyp trójkąty cukrem.

Dokonalý skládaný smetanový dort s bobulovým ovocem a mascarpone z listového těsta

Dokonalý skládaný smetanový dort s bobulovým ovocem a mascarpone z listového těsta

Dokonalý skládaný smetanový dort s bobulovým ovocem a mascarpone z listového těsta

9. Piec w piekarniku przez 15-18 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, a następnie pozostawić do ostygnięcia.

Dokonalý skládaný smetanový dort s bobulovým ovocem a mascarpone z listového těsta

10. Umieść 500 ml zimnej płynnej śmietany z lodówki w dużej misce. Ubijać mikserem, aż śmietana zacznie sztywnieć.

11. Dodać 130 g cukru pudru. Kontynuować ubijanie, aż śmietana będzie sztywna.

Dokonalý skládaný smetanový dort s bobulovým ovocem a mascarpone z listového těsta

12) Dodać 300 g jogurtu greckiego i 250 g mascarpone, oba schłodzone w lodówce. Ubijać mikserem przez kolejne 5-7 minut lub do momentu, aż masa będzie dobrze połączona.

Dokonalý skládaný smetanový dort s bobulovým ovocem a mascarpone z listového těsta

Dokonalý skládaný smetanový dort s bobulovým ovocem a mascarpone z listového těsta

Dokonalý skládaný smetanový dort s bobulovým ovocem a mascarpone z listového těsta

13) Pozostawić masę kremową w lodówce do czasu jej użycia.

14) Umieścić pierwszą warstwę ciasta francuskiego w tortownicy. Równomiernie rozprowadź na wierzchu połowę masy z mascarpone i jogurtu.

Dokonalý skládaný smetanový dort s bobulovým ovocem a mascarpone z listového těsta

Dokonalý skládaný smetanový dort s bobulovým ovocem a mascarpone z listového těsta

15. Rozłóż połowę przygotowanej mieszanki jagód na mascarpone i połóż drugą warstwę ciasta francuskiego.

Dokonalý skládaný smetanový dort s bobulovým ovocem a mascarpone z listového těsta

16. Rozsmarować pozostałą połowę masy mascarpone i przykryć drugą połową mieszanki owoców.

17. Na wierzchu ułożyć trójkąty z ciasta francuskiego. Udekorować ulubionymi owocami.

Dokonalý skládaný smetanový dort s bobulovým ovocem a mascarpone z listového těsta

Dokonalý skládaný smetanový dort s bobulovým ovocem a mascarpone z listového těsta

18. Pozostaw w lodówce na 2-3 godziny.

19. Oddzielić krawędź ciasta nożem. Usunąć zdejmowany pierścień.

Dokonalý skládaný smetanový dort s bobulovým ovocem a mascarpone z listového těsta

20) Udekorować zewnętrzną krawędź ciasta pozostałym i pokruszonym ciastem francuskim lub cukrem pudrem.

Dokonalý skládaný smetanový dort s bobulovým ovocem a mascarpone z listového těsta

Dokonalý skládaný smetanový dort s bobulovým ovocem a mascarpone z listového těsta

21) Wstawić ciasto na noc do lodówki, aby warstwy ciasta francuskiego dobrze zmiękły.

Dokonalý skládaný smetanový dort s bobulovým ovocem a mascarpone z listového těsta

Dokonalý skládaný smetanový dort s bobulovým ovocem a mascarpone z listového těsta

Gotowe! Smacznego!

PRZEPIS NA WIDEO: