Przedstawiamy przepis na idealny tort z jagodami i mascarpone z ciasta francuskiego, który jest nie tylko uroczy wizualnie, ale także niezapomniany w smaku. To ciasto jest idealne na specjalne okazje lub jako eleganckie zakończenie każdego posiłku. Przejdźmy do przepisu!
Pyszne ciasto migdałowe z kremem serowym i owocami
Tort składany z jagodami i mascarpone z ciasta francuskiego
Pyszne śmigusy PARTY z kurczakiem, serem i warzywami
[co_będzie_nam_potrzebne]
- Ciasto francuskie z masłem 3 szt
- Mrożone owoce leśne 450 g
- Cukier 80 g
- Skrobia kukurydziana 10 g
- Śmietana w płynie 500 ml
- Cukier puder 130 g
- Mascarpone 250 g
- Jogurt grecki 300 g
1) Umieścić 450 g mrożonych lub świeżych jagód w rondelku. Dodać 80 g cukru i 10 g skrobi kukurydzianej. Gotować na małym ogniu przez 15 minut lub do momentu, aż mieszanina zacznie gęstnieć. Pozostawić mieszaninę do ostygnięcia.
2) Umieścić ciasto francuskie na blacie roboczym.
3. Za pomocą foremki lub pokrywki wyciąć z ciasta okrąg o średnicy 26 cm. Nakłuć ciasto widelcem. Za pomocą pędzelka posmaruj ciasto odrobiną wody.
4. Posyp całą powierzchnię ciasta cukrem.
5. Przenieś ciasto francuskie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykorzystaj brzegi ciasta do dekoracji.
6. Piec w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Pozostawić do ostygnięcia. Zrób to samo z drugim kawałkiem ciasta francuskiego.
7. Z trzeciego kawałka ciasta francuskiego wytnij okrąg o średnicy 24 cm za pomocą foremki.
8. Po uformowaniu koła, pokrój ciasto na 12 równych trójkątów. Posyp trójkąty cukrem.
9. Piec w piekarniku przez 15-18 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, a następnie pozostawić do ostygnięcia.
10. Umieść 500 ml zimnej płynnej śmietany z lodówki w dużej misce. Ubijać mikserem, aż śmietana zacznie sztywnieć.
11. Dodać 130 g cukru pudru. Kontynuować ubijanie, aż śmietana będzie sztywna.
12) Dodać 300 g jogurtu greckiego i 250 g mascarpone, oba schłodzone w lodówce. Ubijać mikserem przez kolejne 5-7 minut lub do momentu, aż masa będzie dobrze połączona.
13) Pozostawić masę kremową w lodówce do czasu jej użycia.
14) Umieścić pierwszą warstwę ciasta francuskiego w tortownicy. Równomiernie rozprowadź na wierzchu połowę masy z mascarpone i jogurtu.
15. Rozłóż połowę przygotowanej mieszanki jagód na mascarpone i połóż drugą warstwę ciasta francuskiego.
16. Rozsmarować pozostałą połowę masy mascarpone i przykryć drugą połową mieszanki owoców.
17. Na wierzchu ułożyć trójkąty z ciasta francuskiego. Udekorować ulubionymi owocami.
18. Pozostaw w lodówce na 2-3 godziny.
19. Oddzielić krawędź ciasta nożem. Usunąć zdejmowany pierścień.
20) Udekorować zewnętrzną krawędź ciasta pozostałym i pokruszonym ciastem francuskim lub cukrem pudrem.
21) Wstawić ciasto na noc do lodówki, aby warstwy ciasta francuskiego dobrze zmiękły.
Gotowe! Smacznego!