Strona główna PRZEPISY Domowe lángos na zakwasie nadziewane szynką i serem

Domowe lángos na zakwasie nadziewane szynką i serem

Domowe lángos na zakwasie nadziewane szynką i serem to świetny przepis dla każdego, kto lubi ciepłe, aromatyczne i sycące dania. Ta tradycyjna potrawa uliczna, popularna w Europie Środkowej, jest łatwa do przygotowania w domu i stanowi doskonały wybór na rodzinny obiad lub wieczorny poczęstunek. Miękkie, puszyste ciasto z pysznym nadzieniem z szynki i topionego sera to nieodparte połączenie, które zadowoli każdego smakosza. Przygotuj się na to, że langustynki szybko znikną z talerza, niezależnie od tego, czy podasz je jako danie główne, czy jako pyszną przekąskę. Dzięki naszemu przepisowi krok po kroku możesz stworzyć prawdziwą rozkosz smaku w domu!

Szybki deser z ciasta francuskiego z orzechami laskowymi

Domácí kynutý langoš plněný šunkou a sýrem

Domowe langosze na zakwasie nadziewane szynką i serem

[co_będzie_nam_potrzebne]

  • Mąka 1 kg
  • Drożdże suszone 14 g lub świeże 42 g
  • Mleko 700 ml
  • Cukier 15 g
  • Olej słonecznikowy 300 ml
  • Szynka
  • Ser

Kreatywny przepis: Marynowane skrzydełka kurczaka w białym winie i miodzie z sosem czosnkowym z pomidorami. Mniam!

[what_we_will_need]

1) W misce umieścić 700 ml letniego mleka, 14 g suszonych drożdży i 15 g cukru. Pozostawić na 10 minut w celu aktywacji drożdży. Wymieszać trzepaczką.

Domácí kynutý langoš plněný šunkou a sýrem

Domácí kynutý langoš plněný šunkou a sýrem

Domácí kynutý langoš plněný šunkou a sýrem

2. Przesiać 1 kg mąki przez sito do płynu. Mieszać ręcznie przez 5 minut.

Domácí kynutý langoš plněný šunkou a sýrem

Domácí kynutý langoš plněný šunkou a sýrem

3. Umieść ciasto w misce i posmaruj jego powierzchnię olejem. Przykryj miskę folią spożywczą. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 30-40 minut.

Domácí kynutý langoš plněný šunkou a sýrem

Domácí kynutý langoš plněný šunkou a sýrem

Domácí kynutý langoš plněný šunkou a sýrem

4. Umieść ciasto na naoliwionej powierzchni roboczej. Podziel ciasto na 10-12 równych części.

Domácí kynutý langoš plněný šunkou a sýrem

5. Uformuj ciasto w 10-12 kulek i posmaruj powierzchnię każdej kulki olejem. Przykryć ciasto folią spożywczą. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na kolejne 10-15 minut.

Domácí kynutý langoš plněný šunkou a sýrem

Domácí kynutý langoš plněný šunkou a sýrem

6. Na naoliwionej powierzchni roboczej rozwałkuj równomiernie kulę ciasta, aż uzyskasz spłaszczoną kulę.

Domácí kynutý langoš plněný šunkou a sýrem

7. Połóż starty ser na jednej połowie naleśnika. Na serze ułożyć kawałki szynki i ponownie posypać startym serem.

Domácí kynutý langoš plněný šunkou a sýrem

Domácí kynutý langoš plněný šunkou a sýrem

Domácí kynutý langoš plněný šunkou a sýrem

8) Złożyć lángos na nadzienie, składając odkrytą połowę na nadzienie. Mocno docisnąć brzegi lángos widelcem, aby nie otworzyły się podczas smażenia.

Domácí kynutý langoš plněný šunkou a sýrem

Domácí kynutý langoš plněný šunkou a sýrem

9. Smażyć nadziewane langusty na rozgrzanym oleju z każdej strony na średnim ogniu (ok. 2 min.).

Domácí kynutý langoš plněný šunkou a sýrem

10. Wyjąć langusty na ręcznik papierowy i gotowe!

Domácí kynutý langoš plněný šunkou a sýrem

Smacznego!

Domácí kynutý langoš plněný šunkou a sýrem

Domácí kynutý langoš plněný šunkou a sýrem

PRZEPIS NA WIDEO: