Strona główna PRZEPISY Spróbuj tego kakaowego biszkoptu, który na pewno pokochasz – Niesamowity smak

Spróbuj tego kakaowego biszkoptu, który na pewno pokochasz – Niesamowity smak

Masz dość robienia w kółko tych samych deserów? A te, które lubisz, wydają się zbyt trudne? Ale są przepisy, które dzięki swojej prostocie, ale gwarantowanemu pysznemu smakowi, są lubiane przez większość z nas. W dzisiejszym poście pokażemy Wam kakaową gąbkę, którą na pewno pokochacie. Przejdźmy do tego.

cokodort
Źródło: kektes.com

Mieszanka z kurczaka mielonego w cieście francuskim – Porada na wielki, słony przysmak!


Co będzie nam potrzebne:

Na ciasto:

  • 5 łyżek stołowych mąki półgrubej
  • 5 łyżek stołowych cukru granulowanego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do skropienia po gotowym deserze:

  • 250 ml zaparzonej mocnej czarnej kawy

Na krem:

  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu w proszku
  • 5 łyżek cukru
  • 200 ml bitej śmietany

Do dekoracji:

  • 150 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka masła

Puszyste czekoladowe ciacha z herbatnikami – Łatwe i szybkie w przygotowaniu!


Jak postępować:

1) Oddzielić żółtka od białek. Za pomocą elektrycznej ubijaczki ubijamy żółtka z cukrem i gorącą wodą do uzyskania piany, co najmniej 15 minut. Następnie mieszamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia i dodajemy do piany z żółtek. Na koniec na sztywno złożyć ręcznie pianę z białek.

2) Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut. Sprawdź, czy jest gotowy, używając szpikulca.

3) Tymczasem ugotować budyń zgodnie z instrukcją. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z ostudzonym budyniem.

4) Gotową ostudzoną gąbkę skropić zimną zaparzoną kawą i posmarować przygotowanym kremem. Czekoladę rozpuścić z masłem, odstawić do ostygnięcia, a następnie udekorować powierzchnię deseru. Gotowy deser wstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.

Życzymy smacznego!

Źródło przepisu: kektes.com