Masz dość robienia w kółko tych samych deserów? A te, które lubisz, wydają się zbyt trudne? Ale są przepisy, które dzięki swojej prostocie, ale gwarantowanemu pysznemu smakowi, są lubiane przez większość z nas. W dzisiejszym poście pokażemy Wam kakaową gąbkę, którą na pewno pokochacie. Przejdźmy do tego.
Mieszanka z kurczaka mielonego w cieście francuskim – Porada na wielki, słony przysmak!
Co będzie nam potrzebne:
Na ciasto:
- 5 łyżek stołowych mąki półgrubej
- 5 łyżek stołowych cukru granulowanego
- 3 jajka
- 3 łyżki gorącej wody
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do skropienia po gotowym deserze:
- 250 ml zaparzonej mocnej czarnej kawy
Na krem:
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu w proszku
- 5 łyżek cukru
- 200 ml bitej śmietany
Do dekoracji:
- 150 g czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka masła
Puszyste czekoladowe ciacha z herbatnikami – Łatwe i szybkie w przygotowaniu!
1) Oddzielić żółtka od białek. Za pomocą elektrycznej ubijaczki ubijamy żółtka z cukrem i gorącą wodą do uzyskania piany, co najmniej 15 minut. Następnie mieszamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia i dodajemy do piany z żółtek. Na koniec na sztywno złożyć ręcznie pianę z białek.
2) Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut. Sprawdź, czy jest gotowy, używając szpikulca.
3) Tymczasem ugotować budyń zgodnie z instrukcją. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z ostudzonym budyniem.
4) Gotową ostudzoną gąbkę skropić zimną zaparzoną kawą i posmarować przygotowanym kremem. Czekoladę rozpuścić z masłem, odstawić do ostygnięcia, a następnie udekorować powierzchnię deseru. Gotowy deser wstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.
Życzymy smacznego!
Źródło przepisu: kektes.com