Przygotuj smakowitą ucztę z tym przepisem na zapiekany makaron penne z mięsem mielonym i sosem porowym z serem. To połączenie tworzy idealną harmonię smaków i tekstur, która z pewnością zadowoli każdego miłośnika makaronu. To jak, gotowi do gotowania?
Szybkie cynamonowe gniazda os wykonane z ciasta francuskiego ze słodką polewą
Zapiekany makaron penne z mięsem mielonym i sosem porowym z serem
Pyszne roladki z kurczaka – proste, szybkie i smaczne
[co_będzie_nam_potrzebne]
Mieszanka mięsna:
- 450 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 300 ml posiekanych pomidorów
- sól – do smaku
- czarny mielony pieprz – do smaku
Sos:
- masło – do smażenia
- 2 pory
- 1 łyżka mąki
- 500 ml mleka
- sól – do smaku
- pieprz czarny mielony – do smaku
- gałka muszkatołowa – do smaku
- 180 g sera
Inne:
- 300 g makaronu penne + wrząca woda + sól
- 70 g parmezanu – do posypania
1) Mięso mielone włożyć na patelnię – smażyć przez 5 minut na małym ogniu do zrumienienia.
2. W międzyczasie wrzuć makaron penne do wrzącej osolonej wody – gotuj na małym ogniu zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ale najlepiej al dente. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć do dużej miski.
3. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę do mięsa mielonego – kontynuuj smażenie, dodaj drobno posiekany czosnek i posiekane pomidory. Dopraw solą i mielonym czarnym pieprzem – wymieszaj i kontynuuj gotowanie przez około 7 minut.
4. Sos. Doprawić solą, mielonym czarnym pieprzem i gałką muszkatołową – dokładnie wymieszać i gotować do uzyskania średniej gęstości.
5. Przelej sos do miski – zmiksuj blenderem ręcznym na kremową masę.
6. Ugotowany makaron polać kremowym sosem i posypać startym serem – dobrze wymieszać.
7. Następnie rozłóż 1/2 makaronu i sosu do naczynia do pieczenia i rozłóż mieszankę mielonego mięsa – powtórz proces jeszcze raz i posyp startym parmezanem na wierzchu, im więcej sera, tym lepiej.
8. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 180°C.
9. Po upieczeniu podawaj z miłością i wspaniałym smakiem.
Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!