Witamy w królestwie słodkich tortów! Jeśli i ty uwielbiasz słodkie ciasta bez pieczenia lub po prostu szukasz nowych inspiracji do świętowania pięknego dnia, to jesteś we właściwym miejscu! Dziś przygotujemy niesamowite, pyszne ciasto kratowe z nutellą, orzechami i twarogiem na bazie herbatników. Połącz wszystkie te składniki, a otrzymasz prawdziwy przysmak, który z pewnością zadowoli całą rodzinę. Z filiżanką doskonałej kawy poczujesz się jak na chmurce.
Śniadanie dla leniwych: po prostu wrzuć wszystko na patelnię i gotowe
Szybki obiad z jednego arkusza: kawałki kurczaka z ziemniakami i smacznym sosem
[co_będzie_nam_potrzebne]
Podstawa:
- 200 g herbatników czekoladowych
- 100 g orzechów włoskich
- 80 g roztopionego masła
Inne:
- 5 ml oleju – do natłuszczenia formy
Krem twarogowo-orzechowy:
- 200 g twarogu
- 200 g Nutelli
Twarożek-krem:
- 200 ml śmietany 33 % tłuszczu
- 100 g cukru pudru
- 200 g twarogu
Do dekoracji:
- 50 g zmielonych orzechów włoskich
- 50 g Nutelli
1. baza.
2) Wsypać część zmiksowanych orzechów włoskich do miski ze zmiksowanymi herbatnikami – wymieszać i dodać roztopione masło – dobrze wymieszać.
3. Posmaruj olejem okrągłą formę do pieczenia o średnicy 19 cm, a następnie wlej do niej masę herbatnikową i wyrównaj boki oraz dno słoika.
4. Krem twarogowo-nutellowy: Włożyć twarożek do miski i wymieszać z Nutellą – ubijać do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie rozsmarować na spodzie w formie.
5. Krem śmietankowo-serowy: Do rondelka lub dużej miski wlać śmietanę 33% tłuszczu i dodać cukier puder – ubić i dodać twarożek – dalej ubijać do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie rozprowadzić na kremie twarogowo-orzechowym.
6. Na koniec posyp pozostałymi drobno posiekanymi orzechami włoskimi i udekoruj Nutellą w kształcie kratki (możesz przechowywać trochę w lodówce).
7. Podawaj z miłością, wspaniałym smakiem i wdziękiem.
Przyjaciele, życzymy wam dobrego smaku!