Nie wiesz, co ugotować na obiad i nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni? Przygotuj udka z kurczaka z warzywami z blachy do pieczenia. Przygotowanie dania zajmie Ci zaledwie kilka minut, a będziesz mieć pyszny, sycący obiad. Nie tylko będziesz się nim delektować, ale także możesz zmieniać składniki w zależności od swoich upodobań i możliwości.
Wypróbuj te domowe sajgonki – bardzo łatwe w przygotowaniu!
Przepis na udka z kurczaka z warzywami:
Czego potrzebujemy:
- 4 cebule
- 8 udek z kurczaka bez kości (górna część)
- sól
- czarny mielony pieprz
- słodka papryka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2-3 papryki
- 6 małych pomidorów
- 1 marchewka
- 4 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki
- 50 ml wody
opcjonalnie: tymianek lub inne zioła do smaku
Sposób przygotowania:
1) Umyj, osusz i zdejmij skórę z udek kurczaka. Jeśli nie kupiłeś mięsa bez kości, usuń kość i umieść je w misce. Posyp je solą, pieprzem, czerwoną papryką i polej odrobiną oleju.
2) Za pomocą dłoni dokładnie wetrzyj przyprawy i olej, aby równomiernie przyprawić mięso.
3) Oczyścić i pokroić paprykę, umyć i pokroić pomidory.
4) Marchewki oczyścić i zetrzeć na drobnej tarce, a czosnek pokroić w cienkie plasterki.
5) Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej równomiernie półpierścienie z 3 cebul (jedną odłożyć na bok), a następnie ułożyć paski z papryki, pomidorów i startej marchewki, w niewielkich odstępach od siebie.
6) Na wierzchu ułożyć plasterki czosnku, a na każdym stosie warzyw położyć plaster mięsa bez kości, który można posypać ziołami do smaku.
7) Przykryć natłuszczonym papierem do pieczenia i folią i piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 35 minut.
8) W międzyczasie oczyścić ziemniaki, pokroić je w nagietki i umieścić w misce z oczyszczoną, pokrojoną w plasterki marchewką. Doprawić solą i pieprzem i umieścić razem na natłuszczonej blasze do pieczenia, gdzie oba składniki wymieszać i zalać wodą.
9) Przykryj ziemniaki i marchew folią i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 30 minut.
10) Obierz ostatnią cebulę, pokrój ją w półpierścienie i podsmaż na oleju, w którym delikatnie smażyłeś zmiażdżony czosnek.
11) Po 30 minutach odkryj ziemniaki i marchewkę, dodaj podsmażoną cebulę i czosnek i piecz jeszcze przez około 10 minut.
12) Gotowe danie podawać i posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
INSTRUKCJA WIDEO DLA UDEK Z KURCZAKA Z WARZYWAMI:
Polecamy również: smaczne nadziewane roladki wieprzowe, które można szybko i łatwo przygotować