Wypróbuj te domowe sajgonki – bardzo łatwe w przygotowaniu!
[what_we_will_need]
CIASTO CZEKOLADOWE
- 4 jajka
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki zwykłej mąki
- 75 g rozpuszczonej czekolady
- 1/2 proszku do pieczenia
- kakao lub mielona kawa (do dekoracji)
- 400 ml kwaśnej śmietany (na wierzch)
- 50 g cukru pudru (na wierzch)
CIASTO KOKOSOWE
- 4 jajka
- 6 łyżek cukru
- 75 g kokosu
- 1 łyżka zwykłej mąki
- 1/2 proszku do pieczenia
KREM
- 8 żółtek
- 200 g cukru
- 200 g czekolady
- 250 g masła
Jak będziemy postępować:
- Ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Rozpuszczoną czekoladę wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszać śmietanę.
- Wlej ciasto do formy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez około 12-15 minut.
- Przygotuj ciasto kokosowe w ten sam sposób. Teraz kolej na krem. W rondelku wymieszaj żółtka z cukrem. Podgrzewaj na małym ogniu przez około 15 minut.
- Dodaj czekoladę i po rozpuszczeniu zdejmij mieszaninę z ognia. Gdy krem ostygnie, wmieszaj do niego masło. Rozłóż połowę kremu równomiernie na kokosie. Umieść ciasto czekoladowe na wierzchu kremu i rozprowadź na nim resztę kremu.
- Na tym etapie i dokładnie w tym stanie, wstaw ciasto do lodówki na noc. Następnego dnia wymieszaj śmietanę z cukrem pudrem i mieszaj do uzyskania kremowej konsystencji.
- Udekoruj deser tą warstwą śmietany i ładnie ją wygładź. Udekorować kakao lub mieloną kawą.
Podziel się tym wspaniałym przepisem na deser warstwowy ze znajomymi! Zainspiruj się kolejnym świetnym przepisem i tym fantastycznym ciastem bez pieczenia z dżemem, ciasteczkami i czekoladą!