Co częściej jadasz w domu? Naturalne mięso czy wolisz smażone steki? Jeśli masz w lodówce paczkę piersi z kurczaka lub indyka, przygotuj je według naszego przepisu – a konkretnie soczyste naturalne kotlety z kurczaka w pikantnym sosie. To bardzo popularne danie w naszym domu!
Śniadanie dla leniwych: po prostu wrzuć wszystko na patelnię i gotowe
Szybki obiad z jednego arkusza: kawałki kurczaka z ziemniakami i smacznym sosem
Naturalne kotleciki z kurczaka w pikantnym sosie
[co_zjemy]
- 500 g piersi z kurczaka
- sól, pieprz czarny mielony
- 3 łyżki oleju
- 1 KL papryczki chili
- 1 KL rozgniecionych nasion kminu rzymskiego
- 500 g wywaru z kurczaka (bulionu)
- 1 łyżka drobnej skrobi
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 KL cukru trzcinowego
- 2 ząbki czosnku
Jak będziemy postępować:
- Piersi z kurczaka pokroić w cienkie plastry, doprawić solą i pieprzem i usmażyć na rozgrzanym oleju (2 minuty z każdej strony).
- Usmażone mięso zdjąć z patelni, dodać chili i rozgniecione nasiona kminu rzymskiego i smażyć przez około minutę.
- Wlać bulion, dodać sos sojowy, cukier, skrobię rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i doprowadzić do wrzenia.
- Włożyć mięso do sosu i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut.
- Na koniec doprawić sos solą do smaku i podawać np. z frytkami lub ryżem gotowanym na parze.
Jeśli zainteresował Cię ten przepis na naturalne kotlety z kurczaka w pikantnym sosie, podziel się nim ze znajomymi! Zainspiruj się również przepisem na pieczone ziemniaki z czosnkiem i lekko pikantnymi wątróbkami z kurczaka.