Jeśli pragniesz naprawdę pysznych i jednocześnie nowatorskich doznań kulinarnych, to z pewnością zachwyci Cię nasz przepis na spaghetti z kurczakiem i sosem grzybowo-serowym z białym winem. Danie to łączy w sobie bogaty i pełny smak dobrze przyrządzonego kurczaka z lekko kremową konsystencją sosu, który wzbogacony jest o smaczny ser i soczyste pieczarki.
Szybkie cynamonowe gniazda os wykonane z ciasta francuskiego ze słodką polewą
Spaghetti z kurczakiem i sosem grzybowo-serowym z białym winem
[co_będzie_nam_potrzebne]
- 2 piersi z kurczaka
- masło – do smażenia
- sól – do smaku
- pieprz czarny mielony – do smaku
Inne:
- spaghetti + wrzątek + sól
Sos:
- oliwa z oliwek – do smażenia
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 150 g pieczarek
- 150 ml białego wina
- 300 ml pełnotłustej śmietany
- sól – do smaku
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 50 g parmezanu
- świeża pietruszka – do smaku
Pyszne roladki z kurczaka – proste, szybkie i smaczne
Jak będziemy postępować:1) Piersi z kurczaka, pokrojone w paski, włożyć na patelnię z roztopionym masłem, doprawić solą i czarnym mielonym pieprzem – wymieszać, smażyć na małym ogniu na złoty kolor, a po upieczeniu przełożyć na talerz.
2. Umieść spaghetti w garnku z wrzącą osoloną wodą i gotuj na małym ogniu zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Najlepsze jest al dente.
3. Na tej samej patelni dodaj drobno posiekaną cebulę – smaż na małym ogniu na złoty kolor przez 2-3 minuty, a następnie dodaj drobno posiekany czosnek – smaż przez około 30 sekund.
4. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w półksiężyce – smażymy do zarumienienia i po chwili dodajemy białe wino – mieszamy, następnie dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy.
5. Następnie do sosu włożyć usmażone kawałki kurczaka i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół – dalej mieszać, gotować i dodać starty parmezan oraz świeżo posiekaną natkę pietruszki – dobrze wymieszać.
6. Na koniec dodaj ugotowane al dente spaghetti i podawaj z miłością, wspaniałym smakiem i wdziękiem.
Przyjaciele, życzymy wam dobrego smaku!