Mówi się, że dobre ciasto upieczone z miłości wzmacnia relacje. Dlaczego więc nie zaplanować popołudniowego spotkania z przyjaciółmi lub rodziną i nie przygotować czegoś naprawdę wyjątkowego? Ten przepis na prostą szarlotkę z orzechami włoskimi to strzał w dziesiątkę. Z filiżanką doskonałej kawy lub gorącej herbaty poczujesz się jak na chmurce.
Spróbuj tego kakaowego biszkoptu, który na pewno pokochasz – Niesamowity smak
Pyszna przystawka z ciasta francuskiego: Przygotuj te wspaniałe rozgwiazdy!
Prosta szarlotka z orzechami włoskimi
Co będzie potrzebne:
Składniki:
- 100 g orzechów włoskich
- 3 łyżki cukru
Ciasto:
- 2 jajka
- 80 g cukru
- szczypta soli
- 8 g cukru waniliowego
- 80 g roztopionego masła
- 80 ml mleka
- 200 g mąki zwykłej
- 16 g proszku do pieczenia
- 2 jabłka
- rodzynki – do smaku
Inne:
- masło – do wysmarowania blachy do pieczenia
- mąka – do wyłożenia blachy do pieczenia
Inspiracja na wspaniały pikantny poczęstunek dla przyjaciół z ciasta francuskiego
Jak postępować:
1) Orzechy włoskie umieścić w blenderze i dodać cukier – zmiksować na drobny piasek.
2. Ubić jajka w misce, dodać cukier, szczyptę soli i cukier waniliowy – ubić, następnie dodać roztopione masło i mleko – ubić, a na koniec dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia – dobrze ubić do średnio miękkiej konsystencji i wymieszać.
3. Przygotować wysmarowaną masłem i posypaną mąką formę do pieczenia o wymiarach 28 x 17 cm i wlać 1/2 ciasta, ładnie je rozprowadzając, a następnie starannie ułożyć jabłka pokrojone w półksiężyce i posypać 1/2 wymieszanych słodkich orzechów włoskich.
4. Następnie wlać drugą połowę ciasta i ułożyć pokrojone w kostkę jabłka, posypać rodzynkami i drugą połową wymieszanych słodkich orzechów włoskich.
5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180°C.
6. Po upieczeniu podawaj szarlotkę z orzechami włoskimi z miłością i wspaniałym smakiem.
Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!