Strona główna PRZEPISY Szybkie naleśniki, które po prostu rozpływają się w ustach

Szybkie naleśniki, które po prostu rozpływają się w ustach

Jeden z naszych ulubionych przepisów na szybkie naleśniki! Do naleśników można dodać warzywa lub pokruszony boczek. Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a danie smakuje wyśmienicie.


Co będzie potrzebne:

  • szklanka kefiru
  • 120 g startego sera (jeden słoik)
  • 300 g zwykłej mąki (2 słoiki)
  • jedna łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • olej – do smażenia
  • jedna kostka masła – do smarowania

Pojemność użytego słoika wynosi 250 ml.

Do pasztecików można dodać warzywa lub pokruszony boczek.


Szarlotka z kruszonką jak u babci – pachnąca i delikatna

Jak postępować:

1) W głębokiej misce umieścić ser starty na grubej tarce, kefir, sól, cukier i roztopione masło. Wymieszać.

2. Dodać przesianą mąkę i sodę oczyszczoną. Najpierw wymieszaj ciasto łyżką, a następnie ugniataj je rękami i przenieś na posypaną mąką powierzchnię. Ciasto powinno być miękkie i lekko lepkie.

3. Podziel ciasto na 4 równe części. Uformuj z nich kulki.

Biorę 1 jajko, mąkę i mleko – te bułeczki są takie pyszne i puszyste.

4. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdą kulkę ciasta na okrągły placek o grubości 5 mm.

5. Smażyć placki na rozgrzanej patelni z olejem: na małym ogniu, na złoty kolor z obu stron.

6. Zdjąć z patelni i posmarować gorące placki masłem.

Życzymy smacznego!