Jeden z naszych ulubionych przepisów na szybkie naleśniki! Do naleśników można dodać warzywa lub pokruszony boczek. Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a danie smakuje wyśmienicie.
Co będzie potrzebne:
- szklanka kefiru
- 120 g startego sera (jeden słoik)
- 300 g zwykłej mąki (2 słoiki)
- jedna łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki roztopionego masła
- olej – do smażenia
- jedna kostka masła – do smarowania
Pojemność użytego słoika wynosi 250 ml.
Do pasztecików można dodać warzywa lub pokruszony boczek.
Szarlotka z kruszonką jak u babci – pachnąca i delikatna
Jak postępować:
1) W głębokiej misce umieścić ser starty na grubej tarce, kefir, sól, cukier i roztopione masło. Wymieszać.
2. Dodać przesianą mąkę i sodę oczyszczoną. Najpierw wymieszaj ciasto łyżką, a następnie ugniataj je rękami i przenieś na posypaną mąką powierzchnię. Ciasto powinno być miękkie i lekko lepkie.
3. Podziel ciasto na 4 równe części. Uformuj z nich kulki.
Biorę 1 jajko, mąkę i mleko – te bułeczki są takie pyszne i puszyste.
4. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdą kulkę ciasta na okrągły placek o grubości 5 mm.
5. Smażyć placki na rozgrzanej patelni z olejem: na małym ogniu, na złoty kolor z obu stron.
6. Zdjąć z patelni i posmarować gorące placki masłem.
Życzymy smacznego!