Strona główna PRZEPISY Przygotuj kremowe pieczarki czosnkowe z boczkiem

Przygotuj kremowe pieczarki czosnkowe z boczkiem

Koniecznie wypróbuj dzisiejszy przepis na kremowe pieczarki czosnkowe z boczkiem. Lekka i bardzo smaczna kolacja. Koniecznie go przygotuj!

Smetanové česnekové houby se slaninou

Co będzie potrzebne:

  • tłuszcz roślinny – do smażenia
  • 180 g boczku
  • 20 g masła
  • 50 g białego wytrawnego wina
  • 1-2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • czarny pieprz – do smaku
  • 200 g śmietany do gotowania
  • 1 łyżka parmezanu
  • 50 g mozzarelli

Do dekoracji:

  • natka pietruszki

Szarlotka z kruszonką jak u babci – pachnąca i delikatna

Jak postępować:

1. Podsmaż boczek na średnim ogniu na złoty kolor, a następnie zdejmij go z patelni.

Smetanové česnekové houby se slaninou

2. Roztop masło na tej samej patelni. Dodać grzyby i smażyć, aż lekko się zrumienią, około 5 minut.

Smetanové česnekové houby se slaninou

Smetanové česnekové houby se slaninou

3. Wlać białe wytrawne wino (lub bulion) i dusić przez 2 minuty.

4. Dodać czosnek i mieszać przez minutę. Doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać boczek i śmietanę.

Smetanové česnekové houby se slaninou

Smetanové česnekové houby se slaninou

Biorę 1 jajko, mąkę i mleko – te bułeczki są takie pyszne i puszyste.

5. Utrzymuj ogień na minimalnym poziomie i doprowadź sos do wrzenia (około 2-3 minuty), aby lekko zgęstniał.

6. Posyp grzyby w sosie startą mozzarellą i parmezanem.

Smetanové česnekové houby se slaninou

7. Gotować, aż ser się rozpuści, około 2-4 minut.

8. Na koniec posypać natką pietruszki.

Smetanové česnekové houby se slaninou

9. Podawać z miłością i wspaniałym smakiem.

Smetanové česnekové houby se slaninou

10. Smacznego!

VIDEO GUIDE: