Witamy w naszym przepisie na ciasto kefirowe z dżemem, które słynie z doskonałej miękkości i pysznego smaku. Jeśli szukasz prostego i pysznego deseru, który z pewnością Ci zasmakuje, to dobrze trafiłeś. Nauczymy Cię, jak przygotować to niezwykle smaczne ciasto, które stanie się hitem na Twoim stole. Wystarczy postępować zgodnie z naszymi instrukcjami, a wkrótce będziesz mógł cieszyć się tym pysznym daniem w domu.
Szarlotka z kruszonką jak u babci – pachnąca i delikatna
Ciasto kefirowe z dżemem
Biorę 1 jajko, mąkę i mleko – te bułeczki są takie pyszne i puszyste.
Co będzie potrzebne:
Ciasto:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 250 g cukru
- 200 ml oleju roślinnego
- 400 ml kefiru
- 600 g zwykłej mąki
- 25 g proszku do pieczenia
Inne:
- 200 g marmolady – do wyboru
- miód – do smaku
- płatki kokosowe – do dekoracji i posypania
Sposób przygotowania:
1. ubić jajka w misce, dodać sól i cukier granulowany, ubijać masę mikserem, aż pojawi się białawy odcień, następnie dodać olej roślinny i kefir – wymieszać.
2. Następnie dodawaj po trochu mąkę i proszek do pieczenia i wyrabiaj ciasto trzepaczką. Powinno powstać gęste, lepkie ciasto, które należy podzielić na dwie równe części.
3. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem do pieczenia, umieść część ciasta na powierzchni i wygładź je.
4. Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180°C.
5. Po upieczeniu pozwól ciastu lekko ostygnąć i rozprowadź dżem, który lubisz, równą warstwą na powierzchni ciasta, a następnie umieść drugą część ciasta na wierzchu tej warstwy i wyrównaj ją.
6. Następnie piecz ciasto w piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180°C.
7. Po upieczeniu można posmarować je miodem i posypać płatkami kokosowymi.
Zalecamy podzielenie ciasta na diamenty, aby lepiej prezentowało się na stole.
8. Podawaj z miłością, wspaniałym smakiem i radością.
Przyjaciele, życzymy Wam dobrego smaku!