Strona główna PRZEPISY Mleczna zupa grzybowa – niesamowity smak i proste przygotowanie

Mleczna zupa grzybowa – niesamowity smak i proste przygotowanie

Uwielbiasz grzyby i nie możesz oprzeć się pysznej zupie mlecznej? Ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Mleczna zupa grzybowa jest ulubionym daniem w naszej rodzinie i wierzymy, że Ty również ją pokochasz. Używając suszonych lub mrożonych borowików, które możesz zebrać w lesie, stworzysz cudownie kremową i bogatą zupę. Dodaj aromatyczne zioła i przyprawy, a otrzymasz idealny przepis na zimne dni lub po prostu dla przyjemności. Więc nie wahaj się i zacznij gotować!

Szarlotka z kruszonką jak u babci – pachnąca i delikatna

Czego będziemy potrzebować:

  • 1 średnia marchewka, pokrojona w kostkę
  • 1 średni seler, pokrojony w kostkę
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 nowe przyprawy
  • Ziarna pieprzu (do smaku)
  • 2-3 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 200-300 g suszonych lub mrożonych borowików
  • 1 litr pełnotłustego mleka
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 100 g wędzonego boczku wieprzowego, posiekanego
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • Sól do smaku
  • Ocet (do smaku)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Biorę 1 jajko, mąkę i mleko – te bułeczki są takie pyszne i puszyste.

Jak postępować:

1) Gotowanie warzyw: Dodaj pokrojone marchewki i seler do garnka z wodą. Dopraw solą, liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnami pieprzu. Gotować przez chwilę.

2) Dodaj ziemniaki i grzyby: Dodaj pokrojone ziemniaki i grzyby do wrzącej wody. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.

3)Gotowanie mleka: W innym garnku zagotuj pełne mleko.

4)Przygotowanie cebuli i boczku wieprzowego: Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę i wędzony boczek wieprzowy. Dodaj do zupy.

5) Przygotowaniewywaru. Wlać zimne mleko i zagotować.

6)Zmiksować zupę. Następnie dodać wywar i gotować przez chwilę.

7)Doprawiamy: doprawiamy zupę octem, posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.

Mleczna zupa grzybowa jest gotowa! Podawaj gorącą i ciesz się chwilą smaku i radości.