Uwielbiasz grzyby i nie możesz oprzeć się pysznej zupie mlecznej? Ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Mleczna zupa grzybowa jest ulubionym daniem w naszej rodzinie i wierzymy, że Ty również ją pokochasz. Używając suszonych lub mrożonych borowików, które możesz zebrać w lesie, stworzysz cudownie kremową i bogatą zupę. Dodaj aromatyczne zioła i przyprawy, a otrzymasz idealny przepis na zimne dni lub po prostu dla przyjemności. Więc nie wahaj się i zacznij gotować!
Czego będziemy potrzebować:
- 1 średnia marchewka, pokrojona w kostkę
- 1 średni seler, pokrojony w kostkę
- 1 liść laurowy
- 2-3 nowe przyprawy
- Ziarna pieprzu (do smaku)
- 2-3 ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 200-300 g suszonych lub mrożonych borowików
- 1 litr pełnotłustego mleka
- 1 średnia cebula, posiekana
- 100 g wędzonego boczku wieprzowego, posiekanego
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- Sól do smaku
- Ocet (do smaku)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Biorę 1 jajko, mąkę i mleko – te bułeczki są takie pyszne i puszyste.
Jak postępować:
1) Gotowanie warzyw: Dodaj pokrojone marchewki i seler do garnka z wodą. Dopraw solą, liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnami pieprzu. Gotować przez chwilę.
2) Dodaj ziemniaki i grzyby: Dodaj pokrojone ziemniaki i grzyby do wrzącej wody. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
3)Gotowanie mleka: W innym garnku zagotuj pełne mleko.
4)Przygotowanie cebuli i boczku wieprzowego: Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę i wędzony boczek wieprzowy. Dodaj do zupy.
5) Przygotowaniewywaru. Wlać zimne mleko i zagotować.
6)Zmiksować zupę. Następnie dodać wywar i gotować przez chwilę.
7)Doprawiamy: doprawiamy zupę octem, posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.
Mleczna zupa grzybowa jest gotowa! Podawaj gorącą i ciesz się chwilą smaku i radości.