Nie wiesz, co ugotować na obiad i nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni? Krok po kroku przedstawiamy świetny przepis na soczyste mięso, ziemniaki i warzywa zapiekane w folii. Przygotowanie dania zajmie Ci zaledwie kilka minut, a będziesz mieć pyszny pełnowartościowy obiad lub kolację.
Szarlotka z kruszonką jak u babci – pachnąca i delikatna
Co będzie nam potrzebne:
- 400 g mięsa
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- olej – do smażenia
- sól – do smaku
- czarny pieprz – do smaku
- gałka muszkatołowa – do smaku
Inne:
- 2-3 ziemniaki
- sól – do smaku
- 30 g masła
- 150 g sera
Sałatka:
- 1 daikon
- 1 marchewka
- 1/2 kapusty pekińskiej
- kolendra – do smaku
- 1/2 limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól – do smaku
- czarny pieprz – do smaku
Do dekoracji:
- Kolendra
Biorę 1 jajko, mąkę i mleko – te bułeczki są takie pyszne i puszyste.
Jak postępować:
1) Pokroić mięso na większe kawałki.
2. Drobno posiekać cebulę.
3. Pokrój marchewki w półksiężyce.
4) Drobno posiekać czerwoną paprykę.
5. Przygotować patelnię z olejem i smażyć na niej mięso przez 5 minut.
6. Dodaj cebulę i marchewkę. Posypać solą, czarnym pieprzem, gałką muszkatołową i wymieszać robotem kuchennym.
7. Następnie dodać czerwoną paprykę, smażyć jeszcze przez kilka minut i odstawić.
8. Pokrój drobno ziemniaki i włóż je do miski. Następnie posolić je i wymieszać z mięsem.
9. Wymieszać i rozłożyć na folii.
10. Następnie zwinąć każdą folię z obu stron i uformować kulki.
11. Umieść je na blasze do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180°C.
12) Następnie zetrzeć ser na tarce i posypać nim już upieczone mięso, warzywa i ziemniaki w folii.
13. piec przez kolejne 10 minut w temperaturze 200°C.
14. sałatka: Następnie w innej misce zetrzeć daikon, marchew, posiekać kapustę pekińską, posiekać kolendrę i wlać sok z połowy limonki.
15. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj oliwę z oliwek i dobrze wymieszaj.
16) Po upływie czasu sprawdzić, czy warzywa i mięso w folii oraz ser są ugotowane, a jeśli tak, wyjąć z piekarnika.
17. Ułożyć na talerzu, zdjąć folię i udekorować kolendrą.
18. smacznego!
VIDEO GUIDE:
https://www.youtube.com/watch?v=MO_aFGdfbg0