Jeśli szukasz idealnego kremu karmelowego do swojego deseru, to Twoje poszukiwania dobiegły końca! Dziś wspólnie przygotujemy wspomniany wcześniej pyszny, miękki i gładki krem karmelowy. Jego miękkość i puszystość sprawiają, że nadaje się do prawie wszystkich deserów. Możesz również użyć kremu do aromatyzowania klasycznych owoców, takich jak banany. Przepis spodoba Ci się również ze względu na jego proste i szybkie przygotowanie. Jest gotowy w kilka minut! Nie musisz więc spędzać zbyt wiele czasu przy kuchence tylko po to, aby przygotować krem i możesz zająć się innymi rzeczami.
Czy ten przepis przypadł Ci do gustu? Zróbmy razem ten pyszny, gładki i delikatny krem karmelowy!
Szarlotka z kruszonką jak u babci – pachnąca i delikatna
Pyszny przepis na delikatny krem karmelowy:
Co będzie potrzebne:
- 300 g cukru kryształu
- 600 ml mleka
- 4 łyżki zwykłej mąki
- 4 jajka
- szczypta soli
Biorę 1 jajko, mąkę i mleko – te bułeczki są takie pyszne i puszyste.
Jak postępować:
1) Zacznij od rozpuszczenia 150 g cukru z 2-3 łyżkami wody. Stale mieszaj syrop, aż zgęstnieje i ściemnieje.
2) Następnie dodać pozostały cukier i stopniowo dolewać mleko. Zachować niewielką ilość mleka.
3) W kolejnym kroku roztrzepać jajka w pozostałym mleku i dodać mąkę. Wlej tę mieszaninę do wrzącego mleka, a następnie uformuj gęsty budyń.
4) Następnie pozostaw do ostygnięcia. Jeśli chcesz, aby krem był jeszcze gładszy, dodaj 200 g masła do zimnego budyniu i ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji.