Strona główna PRZEPISY Pieczone ziemniaki nadziewane kapustą: Ziemniaki i kapusta połączone w wyjątkowym przepisie

Pieczone ziemniaki nadziewane kapustą: Ziemniaki i kapusta połączone w wyjątkowym przepisie

Wypróbuj to wyjątkowe połączenie pieczonych ziemniaków nadziewanych soczystą kapustą, które łączy w sobie chrupkość ziemniaków i smak kapusty w jednym pysznym daniu. Przepis ten jest nie tylko prosty w przygotowaniu, ale także oferuje świetny sposób na połączenie dwóch klasycznych składników w jedno danie, któremu nie można się oprzeć. Dołącz do nas, aby zanurzyć się w świecie aromatów i smaków, które ma do zaoferowania to pieczone połączenie.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Zapečené brambory plněné zelím

Szarlotka z kruszonką jak u babci – pachnąca i delikatna

Pieczone ziemniaki faszerowane kapustą

Co będzie potrzebne:

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • sól – do smaku
  • olej roślinny – do smażenia
  • 350 g kapusty pekińskiej
  • 50 g koncentratu pomidorowego + 200 ml wody
  • oregano, przyprawy – do smaku
  • 75 g sera
  • 1 jajko

Do dekoracji i posypania:

  • świeża posiekana natka pietruszki i zioła, które lubisz – do smaku

Biorę 1 jajko, mąkę i mleko – te bułeczki są takie pyszne i puszyste.

Sposób przygotowania:

1) Ziemniaki obrać, pokroić na większe kawałki – ugotować w osolonej wodzie.

Zapečené brambory plněné zelím

2. Cebulę pokroić na większe kawałki, doprawić solą – podsmażyć na oleju roślinnym, następnie dodać kapustę pekińską pokrojoną na małe kawałki – wymieszać.

3) Przecier pomidorowy rozcieńczyć wodą, wymieszać z oregano i innymi przyprawami, a następnie wlać na patelnię z warzywami i kapustą – dobrze wymieszać.

4. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 10 minut.

Zapečené brambory plněné zelím

5. Po ugotowaniu rozgnieść ziemniaki – rozgnieść na pastę, następnie dodać ugotowane warzywa z kapustą i ostudzić.

6. Następnie zetrzeć ser, który wymieszać z kapustą, dodać trochę do puree ziemniaczanego i dodać ubite jajko – dobrze wymieszać.

7. Uformować tłuczone ziemniaki w kulki i umieścić w środku ugotowaną kapustę z warzywami i serem.

Zapečené brambory plněné zelím

8. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i umieść na niej uformowane łódeczki.

9. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180°C, aż będą złociste i chrupiące.

Zapečené brambory plněné zelím

Zapečené brambory plněné zelím

10. Po upieczeniu udekoruj je świeżą posiekaną natką pietruszki i podawaj z miłością i wspaniałym smakiem.

Przyjaciele, życzymy smacznego!