Wypróbuj to wyjątkowe połączenie pieczonych ziemniaków nadziewanych soczystą kapustą, które łączy w sobie chrupkość ziemniaków i smak kapusty w jednym pysznym daniu. Przepis ten jest nie tylko prosty w przygotowaniu, ale także oferuje świetny sposób na połączenie dwóch klasycznych składników w jedno danie, któremu nie można się oprzeć. Dołącz do nas, aby zanurzyć się w świecie aromatów i smaków, które ma do zaoferowania to pieczone połączenie.
Szarlotka z kruszonką jak u babci – pachnąca i delikatna
Pieczone ziemniaki faszerowane kapustą
Co będzie potrzebne:
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- sól – do smaku
- olej roślinny – do smażenia
- 350 g kapusty pekińskiej
- 50 g koncentratu pomidorowego + 200 ml wody
- oregano, przyprawy – do smaku
- 75 g sera
- 1 jajko
Do dekoracji i posypania:
- świeża posiekana natka pietruszki i zioła, które lubisz – do smaku
Biorę 1 jajko, mąkę i mleko – te bułeczki są takie pyszne i puszyste.
Sposób przygotowania:
1) Ziemniaki obrać, pokroić na większe kawałki – ugotować w osolonej wodzie.
2. Cebulę pokroić na większe kawałki, doprawić solą – podsmażyć na oleju roślinnym, następnie dodać kapustę pekińską pokrojoną na małe kawałki – wymieszać.
3) Przecier pomidorowy rozcieńczyć wodą, wymieszać z oregano i innymi przyprawami, a następnie wlać na patelnię z warzywami i kapustą – dobrze wymieszać.
4. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 10 minut.
5. Po ugotowaniu rozgnieść ziemniaki – rozgnieść na pastę, następnie dodać ugotowane warzywa z kapustą i ostudzić.
6. Następnie zetrzeć ser, który wymieszać z kapustą, dodać trochę do puree ziemniaczanego i dodać ubite jajko – dobrze wymieszać.
7. Uformować tłuczone ziemniaki w kulki i umieścić w środku ugotowaną kapustę z warzywami i serem.
8. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i umieść na niej uformowane łódeczki.
9. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180°C, aż będą złociste i chrupiące.
10. Po upieczeniu udekoruj je świeżą posiekaną natką pietruszki i podawaj z miłością i wspaniałym smakiem.
Przyjaciele, życzymy smacznego!