Czy wiesz, co sprawia, że zwykły posiłek staje się niezapomnianym przeżyciem? Domowa pizza z cukinii! Kiedy gotowanie staje się sztuką, a kuchnia płótnem, powstają perełki, które zasługują na miano kulinarnych legend. Dziś wyruszamy w podróż po kulinarne doznania, którym nie sposób się oprzeć!
Nasz przepis na idealną domową pizzę z cukinii pozwoli Ci odkryć swoją kreatywność, pobawić się smakami i stworzyć własne arcydzieło. Wystarczy kilka prostych składników, odrobina pasji i chęć eksperymentowania – smak, który jest tego wart!
Szarlotka z kruszonką jak u babci – pachnąca i delikatna
Pyszna pizza z cukinii
Co będzie potrzebne:
- 650 g cukinii
- 150 g sera
- 300 g pomidorów
- zioła, przyprawy, zioła włoskie – do smaku
- 3 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- suszony lub świeży czosnek – do smaku
- sól – do smaku
- 5 łyżek zwykłej mąki
Biorę 1 jajko, mąkę i mleko – te bułeczki są takie pyszne i puszyste.
Jak postępować:
1) Zetrzeć cukinię na grubej tarce. Jeśli wzięliśmy młodą cukinię, nie usuwamy skórki i nie wyciskamy soku z cukinii, aby ciasto było bardziej miękkie.
2. Następnie zetrzyj ser, pokrój pomidory w plastry i posiekaj zioła – według własnego uznania.
3. W misce wymieszać mieszankę cukinii z ziołami i jajkami, doprawić przyprawami, dodać śmietanę, czosnek i posypać solą – do smaku – dobrze wymieszać, a następnie dodawać po trochu zwykłą mąkę – mieszać, aż powstanie jednolita konsystencja.
4. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem do pieczenia i rozprowadź na niej i spłaszcz masę.
5. Następnie posyp tartym serem, ułóż pomidorki i posyp świeżymi lub suszonymi ziołami – w zależności od upodobań.
6. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-30 minut w temperaturze 200°C.
7. Podawać z miłością, radością i wdziękiem.
Przyjaciele, życzymy wam dobrego smaku!