Strona główna PRZEPISY Przepis na wspaniałą szarlotkę o delikatnym i puszystym smaku

Przepis na wspaniałą szarlotkę o delikatnym i puszystym smaku

Szukasz nowej inspiracji do popołudniowej kawy? Zostało Ci w domu kilka jabłek? W takim razie ten artykuł jest dla Ciebie! Dzisiaj wspólnie przygotujemy fantastyczną szarlotkę. Szarlotka ta może przypaść Ci do gustu ze względu na łatwość i szybkość przygotowania. Jest gotowe w kilkadziesiąt minut i nie trzeba się zbytnio wysilać, aby je przygotować. To szybkie i proste przygotowanie sprawia, że deser ten jest świetną propozycją na weekendowe śniadanie do łóżka, które z pewnością zasmakuje każdemu członkowi Twojej rodziny.

Zaczynasz się już ślinić? Przygotujmy razem tę fantastyczną szarlotkę.

Szarlotka z kruszonką jak u babci – pachnąca i delikatna

Recept na jablečný koláč - snadná a rychlá příprava!

Jeśli szukasz dodatkowych pyszności, koniecznie wypróbuj te ptysie z kremem!


Przepis na pyszną szarlotkę:

Co będzie potrzebne:

Ciasto:

  • pół kg zwykłej mąki
  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 150 g cukru pudru
  • 1 saszetka proszku do pieczenia

nadzienie:

  • 1 kg startych jabłek
  • cynamon
  • skórka z 1 cytryny
  • cukier do smaku

Biorę 1 jajko, mąkę i mleko – te bułeczki są takie pyszne i puszyste.

Jak postępować:

1) Zacznij od nadzienia. Najpierw obierz i zetrzyj na tarce jabłka, a następnie wymieszaj je z cukrem, miodem, skórką i cynamonem. Wszystko dokładnie wymieszać.

2) W kolejnym kroku oddziel białka od żółtek. Ubij białka z cukrem. W innej misce wymieszaj żółtka z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj i wyrób gładkie ciasto, które odstaw na chwilę.

3) Teraz przygotuj blachę do pieczenia, którą posyp i natłuść. Rozłóż 2/3 ciasta równomiernie na dnie. Rozłóż nadzienie jabłkowe na wierzchu ciasta, a białko jajka na wierzchu jabłek. Na wierzch zetrzyj resztę ciasta.

4) Piec w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotobrązowego koloru. Po upieczeniu i ostygnięciu można udekorować cukrem pudrem.