Szukasz nowej inspiracji do popołudniowej kawy? Zostało Ci w domu kilka jabłek? W takim razie ten artykuł jest dla Ciebie! Dzisiaj wspólnie przygotujemy fantastyczną szarlotkę. Szarlotka ta może przypaść Ci do gustu ze względu na łatwość i szybkość przygotowania. Jest gotowe w kilkadziesiąt minut i nie trzeba się zbytnio wysilać, aby je przygotować. To szybkie i proste przygotowanie sprawia, że deser ten jest świetną propozycją na weekendowe śniadanie do łóżka, które z pewnością zasmakuje każdemu członkowi Twojej rodziny.
Zaczynasz się już ślinić? Przygotujmy razem tę fantastyczną szarlotkę.
Szarlotka z kruszonką jak u babci – pachnąca i delikatna
Jeśli szukasz dodatkowych pyszności, koniecznie wypróbuj te ptysie z kremem!
Przepis na pyszną szarlotkę:
Co będzie potrzebne:
Ciasto:
- pół kg zwykłej mąki
- 250 g masła
- 5 jajek
- 150 g cukru pudru
- 1 saszetka proszku do pieczenia
nadzienie:
- 1 kg startych jabłek
- cynamon
- skórka z 1 cytryny
- cukier do smaku
Biorę 1 jajko, mąkę i mleko – te bułeczki są takie pyszne i puszyste.
Jak postępować:
1) Zacznij od nadzienia. Najpierw obierz i zetrzyj na tarce jabłka, a następnie wymieszaj je z cukrem, miodem, skórką i cynamonem. Wszystko dokładnie wymieszać.
2) W kolejnym kroku oddziel białka od żółtek. Ubij białka z cukrem. W innej misce wymieszaj żółtka z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj i wyrób gładkie ciasto, które odstaw na chwilę.
3) Teraz przygotuj blachę do pieczenia, którą posyp i natłuść. Rozłóż 2/3 ciasta równomiernie na dnie. Rozłóż nadzienie jabłkowe na wierzchu ciasta, a białko jajka na wierzchu jabłek. Na wierzch zetrzyj resztę ciasta.
4) Piec w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotobrązowego koloru. Po upieczeniu i ostygnięciu można udekorować cukrem pudrem.