Szukasz przepisu na bułki, które możesz zrobić zamiast tych z supermarketu? W takim razie trafiłeś we właściwe miejsce! Dziś pokażemy Ci przepis na pyszne domowe bułeczki, które będą smakować całej Twojej rodzinie! Zwykłe bułki z supermarketu nie mogą się z nimi równać! Przekonaj się sam!
Szarlotka z kruszonką jak u babci – pachnąca i delikatna
- 1 kg mąki półgruboziarnistej
- 250 ml oleju
- 600 mleka
- 2 kostki świeżych drożdży
- sezam
- kminek
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki soli
Biorę 1 jajko, mąkę i mleko – te bułeczki są takie pyszne i puszyste.
Drożdże rozkruszyć do 200 ml ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i odstawić.
W innej dużej misce umieść mąkę, olej, resztę mleka, sól i na koniec dodaj zakwas. Wszystko dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie odstaw ciasto do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 35-40 kulek, jak na zdjęciu.
Rozwałkuj ciasto na małe kawałki, uformuj z nich bułeczki, umieść je na blasze do pieczenia i pozostaw na chwilę do wyrośnięcia.
Teraz wystarczy piec w temperaturze 180 stopni przez 10-12 minut (w zależności od rodzaju piekarnika).
Po wyjęciu z piekarnika przykryj je wilgotną ściereczką na kolejne 5 minut!
Přejeme dobrou chuť!Podziel się tym artykułem ze znajomymi! Wypróbuj również Domowe pierniczki gotowane na parze!