Ciasto ze śliwkami to jedna z najpopularniejszych pozycji w czeskich cukierniach i domowych kuchniach. Ten przepis krok po kroku podpowie jak przygotować drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką. Dodatek skórki z cytryny i gałki muszkatołowej nada ciastu niepowtarzalny aromat i smak. Przepis jest tak prosty, że pokocha go każdy początkujący i doświadczony piekarz.
Spróbuj także tego wspaniałego deseru kokosowego
Przepis na drożdżowe ciasto ze śliwkami:
Ciasto:
- 500g mąki zwykłej
- 80g semoliny z cukrem
- 80 g smalcu
- 200 ml mleka
- 2 żółtka
- 1/2 kostki drożdży
- 1 szczypta soli
- Starta skórka z cytryny
- Starta gałka muszkatołowa
Okruchy:
- 7 łyżek gruboziarnistej mąki
- 3 łyżki masła
- 5 łyżek cukru granulowanego
- 1 łyżka cynamonu
Przygotuj się i ty: Piernik jabłkowy z polewą czekoladową – wilgotny, prosty, szybki i pyszny.
1) Rozpocząć zakwas: Rozpuścić drożdże w letnim mleku z odrobiną cukru. Pozostaw drożdże do wyrośnięcia.
2) W misce wymieszać mąkę, cukier granulowany, smalec, mleko, żółtka, sól i startą skórkę z cytryny.
3) Dodać wyrośnięty zakwas i dobrze wymieszać.
4) Odstawić ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
5) Na miękisz wymieszać mąkę gruboziarnistą, masło, cukier granulowany i cynamon.
6) Rozłóż ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7) Przykryć śliwkami i posypać przygotowaną kruszonką.
8) Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C na złoty kolor.
9) Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasto do ostygnięcia, a następnie podawać.
[recipes_everything_else]