Strona główna PRZEPISY Tarta ze śliwkami: tradycyjny przepis z odrobiną cytryny i gałki muszkatołowej

Tarta ze śliwkami: tradycyjny przepis z odrobiną cytryny i gałki muszkatołowej

Ciasto ze śliwkami to jedna z najpopularniejszych pozycji w czeskich cukierniach i domowych kuchniach. Ten przepis krok po kroku podpowie jak przygotować drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką. Dodatek skórki z cytryny i gałki muszkatołowej nada ciastu niepowtarzalny aromat i smak. Przepis jest tak prosty, że pokocha go każdy początkujący i doświadczony piekarz.

Spróbuj także tego wspaniałego deseru kokosowego

Przepis na drożdżowe ciasto ze śliwkami:

 

Ciasto:

  • 500g mąki zwykłej
  • 80g semoliny z cukrem
  • 80 g smalcu
  • 200 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1/2 kostki drożdży
  • 1 szczypta soli
  • Starta skórka z cytryny
  • Starta gałka muszkatołowa

Okruchy:

  • 7 łyżek gruboziarnistej mąki
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek cukru granulowanego
  • 1 łyżka cynamonu

Przygotuj się i ty: Piernik jabłkowy z polewą czekoladową – wilgotny, prosty, szybki i pyszny.

1) Rozpocząć zakwas: Rozpuścić drożdże w letnim mleku z odrobiną cukru. Pozostaw drożdże do wyrośnięcia.

2) W misce wymieszać mąkę, cukier granulowany, smalec, mleko, żółtka, sól i startą skórkę z cytryny.

3) Dodać wyrośnięty zakwas i dobrze wymieszać.

4) Odstawić ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

5) Na miękisz wymieszać mąkę gruboziarnistą, masło, cukier granulowany i cynamon.

6) Rozłóż ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

7) Przykryć śliwkami i posypać przygotowaną kruszonką.

8) Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C na złoty kolor.

9) Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasto do ostygnięcia, a następnie podawać.

[recipes_everything_else]