Szukasz idealnego deseru, który osłodzi nie tylko Twoje dni, ale także serca Twoich bliskich? Przedstawiamy przepis na sernik z kawałkami miso, który jest nie tylko pyszny, ale także absolutnie nie można mu się oprzeć!
Na ciasto:
- 6 żółtek
- 6 białek (na śnieg)
- 1/2 małej szklanki oleju
- 300 g semoliny z cukrem
- 300 g mąki półgruboziarnistej
- 1 proszek do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Krem:
- 3 twarogi (najlepiej pokrojone w kostkę)
- 1/2 masła
- 2 śmietany do ubijania
- 3 cukry waniliowe
- Sok z cytryny (przynajmniej połowa)
- Cukier do posłodzenia do smaku
- Rum
Lukier:
- 200 g masła
- 4 łyżki mleka
- 250 g czekolady do gotowania
Polecam: Bardzo smaczne i szybkie babcine ciasto ze śliwkami
1) Przygotowanie ciasta: Żółtka ubić z olejem i cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać śnieżkę z białek. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160-170°C przez około 20 minut.
2) Przygotowanie kremu: Wszystkie składniki na krem wymieszać w misce. Jeśli krem jest zbyt rzadki, dodać zagęszczacz do bitej śmietany (ja użyłam 2).
3) Nadzienie do ciasta: Rozprowadź krem równomiernie na schłodzonym cieście.
4)Przygotowanie polewy: Rozpuść masło, mleko i czekoladę, a następnie polej krem lukrem.
5)Wykończenie: Pozostawić do zastygnięcia, a następnie pokroić w plastry.
Serniki Mishy to wspaniały deser, który pokocha każdy miłośnik serników i czekolady. Są proste w przygotowaniu, a rezultat jest zawsze bajeczny. Więc nie wahaj się i zacznij piec!