Szukasz czegoś, co przeniesie Twoje umiejętności kulinarne na wyższy poziom? Co powiesz na kotlety wieprzowe, które nie są zwykłe, ale marynowane i obtoczone w pikantnym cieście? Wraz z frytkami to idealny przepis na weekendową ucztę lub rodzinny obiad.
Czego będziemy potrzebować:
- 4 kotlety schabowe
- 2 jajka
- Solamyl do panierowania
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 2-3 łyżki ketchupu (raczej ostrego)
- Sól, pieprz czarny mielony
- Mielona ostra papryka
- Chili
- Sos Worcester lub sojowy do smaku
- 5-6 ząbków czosnku
Jak będziemy postępować:
1) Przygotowanie marynaty: W misce wymieszać wszystkie składniki oprócz kotletów i zrobić gęstsze ciasto.
2) Marynowanie kotletów. Najlepiej zostawić je na noc, ale można je zostawić w lodówce do 2 dni. Będą wtedy jeszcze lepsze.
3)Smażenie. Smażyć powoli, aby kotlety ładnie się zrumieniły.
I voila! Teraz masz pięknie zamarynowane kotlety w pikantnym cieście, które są idealnie delikatne i pełne smaku. Podawaj z frytkami i może sałatką, aby uzyskać pełne doznania kulinarne. Smacznego!