Czy należysz do miłośników ciast typu bundt? Jeśli tak, to ten dzisiejszy przepis jest dla Ciebie. Pokażemy Wam jak przygotować niezwykle delikatne i pyszne ciasto bundt z jabłkami. Przygotowanie jest proste i szybkie. Przygotuj ją dla swoich przyjaciół i rodziny, na pewno pokochają ją tak samo jak Ty. Zróbmy to.
Co będzie nam potrzebne:
- 1,5 szklanki mąki półgrubej
- 3 jajka
- 1 filiżanka grubego cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dla nadzienia:
- 1 kostka twarogu
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- kilka kropli aromatu waniliowego lub rumowego
- 1 -2 jabłka
Jak postępować:
1) Najpierw ubić cukier i jajko do spienienia, a następnie stopniowo dodawać wszystkie składniki (płynne i suche).
2)Twarożek wymieszać widelcem z cukrem, śmietaną i aromatem.
3)Do wysmarowanej i oprószonej mąką formy wyłożyć 3/4 ciasta. Łyżeczką nałożyć nadzienie na ciasto, przykryć resztą ciasta, a na wierzchu ułożyć plasterki jabłek. Jeśli chcesz, aby w cieście było więcej jabłek, możesz wmieszać ich kawałki do ciasta.
4) Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni przez 25 minut. Po 25 minutach przykryć folią i piec przez kolejne 15 minut, odsłonić folię i piec przez kolejne 15 minut.
Życzymy smacznego!